16 srpna 2018

SLANÝ CUKETOVÝ KOLÁČ




Další z receptů, kde využijete přerostlou cuketu a navíc za ní i budete děkovat :)
Nejvíc mi tenhle koláč asi připomíná velikonoční nádivku. 
Teď jak to píšu, úplně se těším, až zase na záhonku najdu nějakého zapomenutého giganta :) Půjde do koláče :)

Mimochodem, koupila jsem si na chalupu Remosku. Komu by se v těch letošních vedrech chtělo roztápět kamna, že? A musím říct, že jsem nadšená. Na tyhle letní jídla je dokonalá. 
Takže tady zakládám další kategorii a to je "remoska" :)

Ingredience:
forma průměr 30 cm (velká remoska)

700 g cukety (váha po očištění od semínek)
10 lžic špaldové mouky
1 středně velká žlutá cibule (+trochu oleje na opečení)
3 vejce (L)
200 g kvalitní šunky vcelku
100 g tvrdého sýra (eidam)
2 velké stroužky česneku
hrst čerstvé bazalky
sůl
pepř

Postup:
  • Pokud použijete velkou přerostlou cuketu ze všeho nejdřív ji rozpulte a lžící vydlabejte všechny semínka plus ten molitan okolo nich. Odvažte si 700 g. Pokud používáte malou cuketu (třeba takovou tu z obchodu), tu si odvažte vcelku, nic z ní čistit nemusíte.
  • Cuketu včetně slupky nastrouhejte na hrubém struhadle. Pokud pustí hodně vody, slijte. 
  • Vajíčka rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky přidejte k cuketě a promíchejte, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Cibuli nakrájejte na kostičky a dozlatova opečte na trošce oleje.
  • K cuketě dál přidejte mouku, opečenou cibuli, šunku nakrájenou na malé kostičky, nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, posekanou bazalku, osolte, opepřete a celou směs dobře promíchejte.
  • Nakonec přimíchejte ušlehaný sníh z bílků a pečte v remosce (160-180°C) 40 minut. Důležité je, mít koláč nízký, tak 3-4cm...tohle množství je do velké remosky ideální, ale pokud ho budete péct v troubě, použijte určitě 30cm koláčovou formu. Nebo v troubě. Povrch koláče musí lehce zezlátnout a vnitřek klasicky zkuste špejlí. Těsto na ní nesmí lepit.



2 komentáře :

  1. Jo, tak to bych si nechala líbit :) Recepty z cukety mám strašně ráda a velmi často dělám cuketové placky, polévku či špagety s cuketou. Ale recept na takový koláč vidím prvně, takže zaručeně napravím a někdy to připravím.

    OdpovědětVymazat