13 srpna 2018

CUKETOVÉ ŠPAGETY S RAJČÁTKY


Perfektní věc, kterou vykouzlíte za pár minut z přerostlé cukety. Samozřejmě i z klasické malé cukety to jde :) V tom případě bych počítala jednu malou, cca 20-25 cm velkou cuketu jako jednu porci. Záleží i na tom, jestli špagety máte jako hlavní jídlo nebo přílohu...při přípravě nezapomínejte na to, že se cuketa na pánvičce dost smrskne. Já jsem tentokrát použila polovinu (samozřejmě bez té části se semínkama) 1,4 kg velké cukety na 2 porce...
Byla to skvělá a lehká příloha ke grilovanému pstruhovi. Kdybych špagety dělala jako hlavní chod, posypala bych je parmazánem, nebo bych k nim přidala třeba trochu parmské šunky? Nebo krevety! Fantazii se meze nekladou a cuketa je dost variabilní :)

Pokud tedy použijete gigantickou cuketu, polovinu z ní jednoduše oškrábejte na špagety. Je to i jednodušší než s malou cuketou, protože nejhorší je vždycky dooškrabat ten poslední kousek.

Na přípravu receptu budete potřebovat škrabku na julienne. Vypadá jako klasická škrabka, ale má navíc zoubky které právě udělají ty potřebné špagety. Já ji využívám jinak nejvíc na mrkev. Do salátů i do číny...Ale pokud tuhle škrabku nemáte, klidně cuketu nakrájejte na tenká půlkolečka :) Sice už to potom nebudou špagety, ale dobré to bude i tak.

Ingredience:
2 porce

polovina velké cukety (cca 1,4 kg) nebo 2 malé (cca 20-25 cm)
2 stroužky česneku
20 cherry rajčátek
olivový olej
sůl
pepř
bylinky podle chuti, já použila čerstvou nasekanou bazalku

Postup:

  • Cuketu včetně slupky nakrájejte škrabkou julienne na nudličky (špagety). Cherry rajčátka přepulte, česnek nakrájejte na tenounké plátky.
  • Na pánvi rozpalte trochu olivového oleje. Vhoďte česnekové plátky a krátce je nechte rozvonět (1-2 minuty).
  • Přidejte cuketové špagety a cherry rajčátka. Osolte, opeřete a krátce, pár minut orestujte. Na pánvi prohazujte špagety pomocí 2 vidliček, tak to jde asi nejlépe. Nakonec přidejte čerstvé bylinky podle chuti.

Žádné komentáře :

Okomentovat