09 srpna 2018

CUKETOVÉ PLACIČKY



Bramborák s cuketou mi vždycky přišel jako hroznej podvod :) Bramborák je z brambor a cukeťáčky z cuket. Tyhle placičky čistě z cuket jsou super. Navíc cuketa nenasává tolik oleje jako brambory se mi zdá a tak placičky nejsou tolik mastné, i když je na malém množství oleje opékám na pánvi.

Cuketu použijte buď klasickou malou, kterou koupíte nebo na ně můžete zužitkovat přerostlou ze zahrádky. Já i když se snažím tak mi vždycky nějaké přerostou, ale nakonec i ty velké jsou super právě na placičky a další dobroty.
Když tedy používám velkou cuketu, lžící z ní vydlabu semínka plus ten molitan okolo semínek a váha cukety v receptu je už po tomto očištění.

V závorkách mám uvedeno, které druhy mouky a vloček jsem zkoušela. Placičky na fotkách jsou kombinace špaldová mouka a quinoa vločky, ale těsto skvěle fungovalo ze všech uvedených, vyzkoušených kombinací. Vločky jsem vždy použila jemné.

Ingredience
asi 12 placiček

500 g nastrouhané cukety (i se slupkou)
100 g hladké mouky (používala jsem špaldovou a pšeničnou)
60 g jemných vloček (používala jsem pohankové, ovesné a quinoa vločky)
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl
pepř

Postup:

  • Cuketu na hrubém struhadle nastrouhejte, přidejte vejce a společně promíchejte. 
  • Dál přidejte i ostatní ingredience. Mouku, vločky, česnek, sůl a pepř.
  • Těsto dobře promíchejte. Nejvíc se mi osvědčilo míchání rukou. Po chvilce promačkávání cuketa pustí vodu a všechny suroviny se spojí v těstíčko, ze kterého půjdou placičky dobře tvarovat.
  • Na pánvi rozpalte slabou vrstvu oleje a lžící tvarujte placičky o průměru přibližně 10 cm a 1 cm vysoké (na pánev se mi vejdou po třech).
  • Smažte do zlatova, jsou skvělé jako příloha, ale my je máme rádi společně se zeleninovým salátem jako hlavní jídlo.








Žádné komentáře :

Okomentovat