čtvrtek 12. dubna 2018

ČOKOLÁDOVÝ DORT pro Zdendu



Můj poslední dort, čokoládovo - mandlový, pro Zdendu k narozkám.
Dorty peču moc ráda, ale protože je k tomu docela málo příležitostí, peču buď osvědčený Red Velvet nebo tak trošku riskuju :) Tentokrát se risk vyplatil a hlavně milovníci čokolády si na tomhle dortu pochutnají.

TIPY:
  • Pokud budete péct dort třeba v létě a zrovna budete mít dostatek ostružin, klidně bych je pokrájené dala i dovnitř mezi jednotlivé vrstvy.
  • Původně jsem chtěla dort promazat ostružinovou marmeládou, ale byla málo výrazná i málo kyselá. Tak jsem radši sáhla po naší klasické černorybízové. Myslím, že kyselejší je lepší.
  • Nevynechejte mandlovou esenci. Samotná mouka výrazně mandlovou chuť neudělá.
  • Líbil se mi i zajímavý tip, kde se jednotlivé vrstvy korpusů při sestavování dortu ještě prokládaly vyváleným plátem marcipánu. Až budu dort péct příště, asi to zkusím :) 
  • Čokoládu použijte podle chuti. Ideálně hořkou, můžete použít nějakou lepší, víceprocentní, ale stačí i čokoláda na vaření. Tu bez obav používám i já, akorát si vždycky čtu složení, abych nekupovala jen cukr s tukem a kakaem.



Ingredience:
KORPUS 
(na 2 korpusy s průměrem 19 cm)

150 g hladké mouky
2 lžíce kakaa
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
6 velkých vajec (L)
180 g třtinového cukru
225 g másla (rozpuštěného a zchladlého na pokoj.tep.)
150 g mandlové mouky (jemně mleté mandle)
150 g čokolády
1 lžíce vanilkové esence
1,5 lžíce mandlové esence

ČOKOLÁDOVÁ GANACHE
450 g čokolády 
125 g másla
70 ml 40% smetany
.................................................. 
+ marmeláda podle chuti 
  + na ozdobu, ostružiny, květiny...atd..cokoliv podle chuti a vkusu
+ troška kakaa na posypání

Postup:

  • Na korpusy smíchejte hladkou mouku, kakao, kypřící prášek a špetku soli a dobře promíchejte.
  • Vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny.
  • Rozpusťte si máslo a nechte ho zchladnout. Stačí, když v něm udržíte prst a už vám nebude připadat horké. Rozpusťte si i čokoládu. Nad vodní lázní. A nejlépe vám to půjde, když k čokoládě přidáte hned na začátku pár lžic rozpuštěného másla. 
  • Do vyšlehané pěny pomalu přilévejte zchladlé máslo a stále šlehejte, až se všechno pěkně spojí.
  • Nakonec opatrně vmíchejte mandlovou mouku, tenkým pramínkem přilévejte i rozpuštěnou čokoládu a směs nepřetržitě pomalu promíchávejte. Úplně nakonec přidejte i moučnou směs a obě dvě esence, dobře promíchejte.
  • Pečící formu vyložte pečícím papírem (pro jistotu papírem vykládám i nepřilnavou formu).
  • Těsto rozdělte do dvou forem (nebo pečte postupně jako já). Každý korpus pečte na 170°C přibližně 40 minut (propečení těsta po zhruba 35 minutách zkuste špejlí - po vpíchnutí špejle do středu těsta se na ní těsto nesmí lepit).
  • Upečené korpusy nechte vychladnout na mřížce.
ČOKOLÁDOVÁ GANACHE
  • V hrnku rozpusťte máslo, přilijte smetanu a zahřejte pod bod varu (=horké, ale nevařit).
  • Do horké směsi másla a smetany přidejte nalámanou čokoládu. Ideálně by se to mělo dělat ve vodní lázni. Já jsem čokoládu rozpouštěla na indukci na 2.stupeň a krásně pomaličku to šlo. Ale pokud bych ji rozpouštěla na plynu, použila bych určitě vodní lázeň, aby se nepřipálila.
  • Směs čas od času při rozpouštění promíchávejte, až se všechny tři ingredience dokonale spojí v hladký čokoládový krém - ganache.
  • Hotovou ganache nechte chladnout buď jen tak na lince za občasného promíchání nebo v lednici. Tam ji kontrolujte a promíchávejte častěji. Za sebe doporučuji mít ji spíše víc tekutou, protože při nanášení na dort ještě tuhne.
  • Nakonec tedy každý korpus podélně rozřízněte. Každou řeznou plochu namažte marmeládou, stačí jen zatřít dírky v těstě, vůbec nemusíte dávat nějak silnou vrstvu.
  • Na talíř vrstvěte korpusy potřené marmeládou a ty k sobě spojujte tenkou vrstvou čokoládové ganache (cca 0,5cm).
  • Když bude celý dort sestavený, nakonec ho ze všech stran potřete ganache a pomocí stěrky co nejlépe rozetřete. Pokud už ganache bude hodně tuhnout, připravte si hrnek s horkou vodou a stěrku před zahlazováním ganache nechte vždy krátce nahřát.
  • Nakonec povrch dortu pomocí cedníčku posypejte tenkou vrstvou kakaa a ozdobte podle chuti :-)

Tentokrát jsem se inspirovala www.bbc.co.uk 


1 komentář :

  1. Já mu závidím, Zdendovi jednomu. ten dort vypadá tak luxusně, že jsem dostala hlad :-)
    O všem? Ovšem!

    OdpovědětVymazat