18 ledna 2018

SUŠENÉ LNĚNÉ KREKRY


K Vánocům mi Ježíšek nadělil Nejbarevnější kuchařku. Je plná mých nejoblíbenějších jídel a třeba i následujících vychytávek. Lněné krekry mi hned padly do oka. V první řadě ty s kimchi, které v kuchařce najdete. Ale jelikož jsem tou dobou měla naložené kimchi v lednici jenom jeden den a chuť krekry vyzkoušet byla velká, zvolila jsem zelné (z našeho domácího zelí), řepové s garam masalou a pak takové co dům dal. Sušená rajčata, oregano, strouhaný parmazán..
Poměr ingrediencí není v kuchařce úplně přesně na gramy a lžičky, takhle jsem to dělala já. Taky postup výroby je trochu jiný, v původním receptu to jsou malé placičky, to nechám na vás...
Ostatním nejvíc chutnaly ty moje co dům dal. Já si ale zamilovala zelňáčky!
Křupavé, plné chuti a zdravé.
Tyhle krekry jsou bomba!

P.S. Co nejdřív sem přidám i recept na zelňáky, které má rád Zdenda. To už nebude tak zdravý recept jako tenhle :) 


Ingredience:
množství přibližně na 1 patro do sušičky (1 miska krekrů - fotka)

200 g lněných semínek
200 g kysaného zelí
2 lžičky sušené majoránky
1 lžička drceného kmínu

Postup:

  • Lněná semínka namočte přes noc. Vsypte je do misky a zalijte vodou, kterou můžete lehce osolit. Vody dejte tolik, aby byla hladina přibližně 1-2 cm nad semínky.
  • Druhý den semínka smíchejte se zelím, které je lepší si předtím pokrájet na menší kousky, majoránkou a kmínem.
  • Připravte si pečící papír ve tvaru sušičky (někdo má kulatou, někdo hranatou, hlavně nezapomeňte vystřihnout uprostřed kolečko, ať může proudit vzduch). Směs semínek se zelím rovnoměrně rozetřete na papír ve vrstvě přibližně 1 cm. Pomocí špachtle naznačte ve směsi čtverečky (fotka dole :).
  • Sušte na 50°C asi 10 hodin.
  • Po usušení od sebe půjdou čtverečky dobře odlomit. 

Žádné komentáře :

Okomentovat