17 prosince 2017

KARAMELOVÉ KOŠÍČKY

Za týden máme Vánoce a jestli ještě nemáte všechno cukroví, zkuste košíčky s karamelovým krémem. Úplně se rozplývají na jazyku :)


Ingredience:
na cca 60 košíčků, korpus s průměrem 3,5 cm

Těsto na košíčky:
100 g másla
2 žloutky
30 g cukru krystal
200 g hladké mouky
špetka soli
30 ml vlažné vody

Krém
1 plechovka karamelového(!) Salka
250 g másla


+ čokoláda na polití

Postup:
  • Do mísy prosejte mouku, přisypte cukr a špetku soli. Přidejte máslo, žloutky a vodu. Vypracujte hladké těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a nechte minimálně hodinu odpočívat v lednici
  • Kovové formičky na košíčky vymažte zlehka máslem a do každého dejte kuličku těsta. Prsty vtlačte do formičky, jako když děláte vánoční pracinky. Uprostřed nechte důlek. Nezapomeňte, že těsto při pečení trochu nakyne a potřebujeme získat košíčky, ne nějaké bábovičky :)
  • Košíčky vyplněné těstem narovnejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 170°C 10-15 minut. Řiďte se barvou. Košíčky jsou z lineckého těsta a tak jejich ideální barva je světlá, můžou mít i narůžovělé okraje.
  • Upečené košíčky nechte trochu vychladnout a potom je opatrně vyklepněte z formiček a nechte vychladnout úplně.
  • Karamelové Salko vyšlehejte společně s máslem. Nechte 1-2 hodiny v lednici ztuhnout (aby se krém při zdobení košíčků neroztékal). Zchladlým krémem plňte košíčky. V ideálním případě nechte před finálním poléváním čokoládou ztuhnout košíčky s krémem v lednici do druhého dne. Pokud hodně spěcháte, nechte je aspoň 2 hodiny v lednici, aby horkou čokoládou karamelový krém nepovolil. 
  • Nakonec tedy rozehřejte čokoládu a každý košíček do ní namočte. Hotové košíčky uchovávejte v chladu. V teple rychle měknou.

Žádné komentáře :

Okomentovat