01 července 2017

JAHODOVÁ MARMELÁDA BEZ VAŘENÍ



Chia semínka. Do smoothie dobrá, do semínkového chleba super. Ale do marmelády? Tady mne nadchla. Jasně, že tahle marmeláda vám nevydrží několik měsíců (ani týdnů). Ale zato má chuť jako právě utržené jahody a vařením se v ní nezničí všechny vitamíny. Je skvělá do jogurtu, tvarohu, na lívance nebo na chleba s máslem. Přesnou trvanlivost neznám, ale nám vždycky vydržela maximálně 4 dny, než se snědla. Přeci jen je to čerstvé rozmixované ovoce. To moc dlouho nevydrží, ale vzhledem k jednoduchosti přípravy to vůbec nevadí.

Ingredience:
na 1 skleničku

150 g jahod
1 plná polévková lžíce chia semínek
1 polévková lžíce třtinového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu

Postup:

  • Jahody rozmixujte v mixéru nebo rozmačkejte vidličkou na kaši.
  • Přidejte cukr, extrakt a chia semínka - dobře promíchejte. Nalijte do skleničky a nechte do druhého dne v lednici. Nelekejte se, že ze začátku bude konzistence hodně řídká. Přes noc chia semínka natáhnou vodu a marmeládu zahustí. 
Cukr přidávejte podle chuti chuti. Na kyselé jahody ho bude potřeba víc, na sladké jahody nemusíte přidávat žádný.

Marmeláda je výborná do jogurtu, ke koláči, na lívance nebo jen tak na chleba s máslem :)


Žádné komentáře :

Okomentovat