28 června 2017

GALATOPITA


Tenhle koláč je ta nejdokonalejší řecká sladkost co existuje. Dobře, Řekové do něj dávají až dvakrát tolik cukru co já, ale to je popsáno v postupu, kdy ochutnat a kdyžtak i přisladit :)

Jak galatopita chutná? Připomíná mi něco mezi vanilkovým pudinkem a krupicovou kaší.
A je naprosto boží. Zkuste a uvidíte.

Galatopita je dobrá jen tak, ale zkuste ji i s ovocem nebo čokoládovou zmrzkou :)

Ingredience:
dortová forma 27 cm

1,5 l plnotučného mléka
150 g krupicového cukru
100 g lžic másla
220 g semolinové mouky
4 vajíčka
1 lžíce vanilkového extraktu

+ skořicový cukr na pocukrování

Postup:

  • Mléko nalijte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Přidejte máslo, cukr a nakonec pomalinku přisypávejte semolinu. Když jí nasypete rychle, udělají se žmolky. Podařilo se mi to, i když jsem přisypávala pomalu, ale hned jsem hrnec stáhla z ohně a směs párkrát projela tyčovým mixérem a bylo to zachráněné :)
  • Za stálého míchání přiveďte pomalinku k varu. Míchejte a směs začne postupně houstnout. Je to podobné, jako když se vaří pudink. V tuto chvíli můžete ochutnat a kdyžtak si jestě přisladit podle vlastní chuti.
  • Směs nechte vychladnout tak, abyste v ní udrželi prst. Nechte chladnout pod pokličkou nebo potravinovou fólií, ať se na ní neudělá škraloup, občas promíchejte.
  • Vejce rozklepněte do hrnku, promíchejte a přilijte do hrnce. Přilijte i lžíci vanilkového extraktu a vše dobře promíchejte.
  • Vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 180°C přibližně 1 hodinu. Hotový koláč nechte vychladnout a posypejte ho moučkovým cukrem se skořicí.

Pro milovníky řecké kuchyně tady mám i několik odkazů na další řecké dobroty :

2 komentáře :