22 ledna 2017

DALAMÁNKY


Recept na moje nejoblíbenější pečivo mám z kuchařky Kouzlo kuchyně Čech a Moravy. Nikdy jsem jiný recept na dalamánky nezkoušela, tenhle je chuťově skvělý. Jediná nevýhoda je, že dalamánky jsou perfektní první den a pak už začínají tuhnout. Ale to je problém každého pečiva, které není z kvásku..
Místo originálních 15 g čerstvého droždí používám častěji půl sáčku instantního - sušeného droždí. Také občas přidávám koření na chleba od Sonnentoru (viz fotky dole) místo kmínu a fenyklu :)

Ingredience:
8 dalamánků

350 g pšeničné hladké mouky
150 g žitné hladké chlebové mouky
13 ml octa
3 g kmínu
4 g drceného fenyklu
(NEBO 2 lžičky chlebového koření Sonnentor - místo fenyklu a kmínu)
15 g čerstvého droždí
(NEBO půl sáčku instantního droždí, např.Saf-Instant)
325 g vlažné vody
10 g soli

Na dokončení:
žitná chlebová mouka na obalení
hrubá sůl
kmín a fenykl na posypání
(NEBO na posypání opět můžete použít chlebové koření)

Kurzívou - ingredience podle kuchařky
V závorkách - podle mých úprav :)

Postup:
  • Do mísy nalijte vlažnou vodu a přidejte všechny ostatní suroviny. Promíchejte a nejlépe hnětačem zpracovávejte těsto asi 5-10 minut. Hotové těsto rozdělte na 8 bochánků, zlehka je pomoučněte a přikryjte potravinovou fólií. Nechte odpočívat 30 minut.
  • Po 30ti minutách z bochánků vyválejte oválky, konce vytvarujte do špičky. Připravte mokrou útěrku nebo např.namočenou kuchyňskou papírovou útěrku. Na tácek nasypejte přiměřeně žitné mouky na obalování dalamánků. Každý dalamánek (zatím spíš jen špičatý oválek), vyválejte na mokré útěrce a pak ho obalte v žitné mouce. Obalené dalamánky skládejte na plech a nechte 40 minut kynout. Správně nakynuté dalamánky by měly svůj objem přibližně 2x zvětšit. Každý dalamánek podélně nařízněte zubatým nožem, asi 0,5 cm do hloubky. Řez zavlažte vodou - stačí ho potřít štětečkem nebo mašlovačkou, a posypejte směsí koření a hrubou solí.
  • Pečte na 180° C 12-15 minut.

Žádné komentáře :

Okomentovat