10 ledna 2017

RYBA V ASIJSKÉM STYLU



Rybu připravujeme doma dost často. Vždy ale jednoduše v papilotě, s bylinkami, citrónem nebo třeba v solné krustě. Je to takový středomořský styl a nikdy jsem takto připravenou rybu nedávala sem na blog. Na chuť je to skvělé, ale zdá se mi, že na tom nic zajímavého není.
Tentokrát jsem zvolila asijský styl. A to vám řeknu, je to bomba :) 

Další plus je, že ingredience má, myslím, spousta lidí běžně doma a ty co doma nemáte jsou snadno dostupné nejen ve vietnamských obchodech, ale dnes už i třeba v supermarketech.

Recept je na 1 kilo ryb. Použila jsem tmavou tresku. Výborná ryba, ale dost aromatická. Vlastně to byl hlavní důvod, proč jsem použila takhle výrazné ingredience k rybě.

Ingredience:
4 porce
1 kg ryby (filety s kůží, ale šly by použít i menší celé ryby)
1 lžička bílých sezamových semínek
1 lžička černých sezamových semínek
3 lžíce oleje
1 lžička rybí omáčky
4 cm kousek zázvoru (na velikost mrkněte do fotek pod receptem ;-))
80 ml + 1 lžička sójové omáčky (světlé, použila jsem kikkoman)
1 červená chilli paprička (nebo podle chuti a pálivosti vašich chilli papriček)
1 lžíce bílého vinného octa
2 jarní cibulky
hrst čerstvého koriandru
+ příloha - jasmínová rýže

Postup:

  • Na začátek musím napsat, že jsem použila světlou, méně slanou sójovku (kikkoman). Pokud máte nějakou tmavou nebo hodně slanou, dejte radši méně (např. tmavou slanou sójovku nařeďte do požadovaného množství vodou), ochutnejte, dolaďte podle své chuti. Vždycky říkám, že je lepší nakonec jídlo dosolit než na začátku přesolit ;)
  • Připravte porce z ryby. Já jsem měla obrovskou tmavou tresku. Udělala jsem z ní filety bez kostí s kůží, které byly dost vysoké, tak 5 cm. Následující doba pečení je proto na tyto vysoké filety. Pokud použijete jinou, menší rybu, čas pečení si upravte podle toho. 
  • Troubu předehřejte na 200° C. Jednotlivé porce ryby opečte na troše oleje kůží dolů (z druhé strany ne) a vložte do pekáčku, opět kůží dolů.
  • Dejte vařit rýži.
  • V misce smíchejte oba dva druhy sezamu a posypejte jím každý kousek ryby. Smíchejte jednu lžičku rybí omáčky, jednu lžičku sójové omáčky a 100 ml vody. Směsí rybu podlijte, přiklopte a dejte na 10-15 minut dusit do trouby.
  • Mezitím připravte směs na závěrečné dochucení ryby. Oloupejte kousek zázvoru. Víte jak to jde nejlépe? Otočenou stranou lžičky. Jde to úplně samo a ze zázvoru nebude, kromě slupek, žádný odpad (fotky dole pod receptem :)) Zázvor nastrouhejte, nejlépe nad miskou, ať zachytíte i šťávu, kterou zázvor pustí. V kastrolku smíchejte 2 lžíce vody, strouhaný zázvor i se šťávou, 80 ml sójovky, lžíci vinného octa a chilli papričku pokrájenou na tenké plátky. Směs dejte na mírný plamen a chvilku povařte, stačí pár minut, než chilli paprička změkne.
  • Vraťte se k rybě v troubě. Po 10-15 minutách z ryby sundejte pokličku a ještě ji 5-10 minut dopečte odkrytou.
  • Po dopečení vyndejte z pekáčku kousky ryby (bez šťávy) a položte je na servírovací mísu. Každý kousek ryby přelijte připravenou šťávou. Nakonec posypejte pokrájenou jarní cibulkou a nasekaným čerstvým koriandrem. Podávejte s jasmínovou rýží.


Žádné komentáře :

Okomentovat