19 prosince 2016

KÁVOVÉ ŠTAFETKY


Každý rok zkouším jeden nový druh cukroví a letos to jsou právě kávové štafetky. 
Recept mám z práce, kam nám ho společně se štafetkami přinesla pacientka.
Recept byl ale sepsán stylem člověka, který ví "co a jak a nepeče to poprvé" a kamarádce, která ho pekla jako první se bohužel nepovedl. Takové recepty mám vždycky chuť roztrhat, zahodit a už nikdy nezkusit :)
Ale chuť štafetek byla tak dobrá, že jsem se do nich pustila a tady je můj upravený a víc detailně popsaný postup. Doufám, že se podle něj všem povede :)

Ještě musím dodat, že na dva pláty těsta, které slepíte krémem a rozřežete na štafetky, potřebujete 10 bílků. Je to hodně, ale protože do receptů je často potřeba jenom žloutek (třeba z VAJEČŇÁKU vám bílky zůstanou:), tak bílek si dávám do krabiček nebo pytlíků do mrazáku. Dřív jsem si na sáčky psala kolik bílků je uvnitř. Dozvěděla jsem se ale, že průměrný český bílek má asi 30 g. A od té doby si bílky jenom vážím a recepty mi vycházejí ( i když jsem pokusně zkoušela vážit jeden bílek z čerstvého vajíčka a vždy jsem měla nějaké nadprůměrné vajíčko :)) Ale opravdu se těmi 30 gramy řídím a zatím všechny dorty, piškoty a tak...vyšly perfektně.

Ingredience:
Těsto:
10 bílků (300 g)
210 g cukru moučky
špetka soli
90 g hladké mouky
150 g mletých vlašských ořechů

Krém:
1 vajíčko
6 lžic pískového cukru
250 g másla
1 lžíce (ideálně čerstvě) mleté kávy

+ čokoláda na dokončení

Postup:

  • V míse začněte šlehat 10 bílků se špetkou soli. Bílky ušlehejte téměř do tuha - do fáze, kdy už budou vypadat jako sníh, ale po vytažení metliček ještě nebudou dělat ostré špičky.
  • Postupně začněte přidávat a zašlehávat cukr. Bílky se začnou pěkně lesknout.
  • Do sněhu opatrně a po částech vmíchejte (nejlépe stěrkou) mouku a mleté ořechy.
  • Připravte si dva plechy. Vyložte je pečícím papírem a ten ještě potřete máslem (tuhle radu mám od kamarádky, která těsto nalila jen na papír a nešlo jí vůbec sundat). Na každý plech nalijte polovinu těsta a rozetřete. Já jsem měla dva pláty těsta 35x30 cm. Upečte v rozehřáté troubě na 160 °C asi 10 min každý plech. Upečené pláty těsta nechte vychladnout.
  • Připravte krém. V kovové misce (nebo v misce použitelné pro šlehání nad horkou párou) smíchejte 1 vajíčko s cukrem. V kastrolku dejte vařit vodu. Když voda začne vřít, ztlumte plamen na minimum a na kastrolek postavte kovovou misku s vajíčkem a cukrem a metličkou šlehejte. Šlehejte přibližně 5 minut. Směs zhoustne, ale bude pořád krémová, pozor, ať neuděláte míchaná vajíčka. Z vody se má jen kouřit, nemá probublávat, vařit. Hotový krém nechte vychladnout.
  • V misce utřete povolené máslo s kávou. Přidejte žloutkový krém a společně prošlehejte.
  • Vychladlý plát těsta potřete krémem, rovnoměrně uhlaďte a překlopte druhým plátem těsta. V lednici/mrazáku/venku nechte krém ztuhnout a pak plát těsta rozkrájejte na malé štafetky, já jsem je nakrájela na velikost přibližně 1,5 x 4 cm, ale je to na vás.
  • Nakonec štafetky namočte do čokolády. Můžete jim šikmo namočit roh (jako já) nebo namočit každý konec, zase je to na vás :)
Fotky k postupu:
Vyšlehané bílky
Těsto na korpusy po zamíchání ořechů a mouky
Těsto rozetřené na plechu s pečícím papírem
Po upečení
Kávový krém
Korpus potřený krémem
Zarovnání okrajů
A nakrájení na štafetky

Žádné komentáře :

Okomentovat