10 listopadu 2016

SKOŘICOVÉ SUŠENKY


Když vás honí mlsná, je dobré být připraven :)
Sušenky jsou na to perfektní. Narozdíl od koláčů s krémem dlouho vydrží, po pár dnech jsou dokonce lepší a měkčí. Stačí si dát pár kousků do krabičky a vzít do práce ke kafíčku :)

Sušenky můžete upéct i ze světlé hladké mouky, ale já používám ráda různé druhy a zrovna na tyto sušenky špaldovou.


Ingredience
na 3 plechy

250 g špaldové mouky (jemně mleté)
120 g cukru krupice (použila jsem třtinový)
4 zarovnané lžičky skořice
1 lžička prášku do pečiva
130 g másla
1 vejce

Postup:

  • V míse smíchejte mouku, cukr, skořici a kypřící prášek. Přidejte vejce a povolené máslo a uhněťte hladké těsto.
  • Těsto zabalte do potravinové fólie a na půl hodiny (nebo třeba až do druhého dne) nechte odpočívat v lednici.
  • Z těsta vyválejte 2-3 mm tenký plát a pomocí vykrajovátek, razítek nebo třeba ozdobných válečků tvořte sušenky.
  • Pečte na 180°C 8-10 minut. Sušenky jsou při vyndavání na plechu ještě měkké, ale po chvilce ztvrdnou. 
  • Můžete si na nich pochutnávat ihned po vystydnutí, to jsou trochu křupavé, ale ne tvrdé. Nebo můžete pár dní počkat, jako u cukroví, až zvláční. 


3 komentáře :