10 dubna 2016

POHANKOVÉ BLINY S MARINOVANÝM LOSOSEM/APERITIVO MOMENT


Jak určitě všichni víte, blíží se 3.ročník soutěže Aperol Spritz Foodblog roku. Stejně jako minulý rok, i letos se  účastním soutěže Aperitivo moment. Tentokrát se můžeme vyřádit na téma "předkrm".

Letos je pro mě ale soutěž jiná. Dostali jste mě totiž mezi TOP30 foodblogů :) Už z TOP50 jsem měla ohromnou radost, ale třicet? To jsem teda opravdu nečekala a ještě jednou musím poděkovat za všechny vaše hlasy a podporu :)

A teď už k překrmu. Předkrm je malé jídlo, které má naladit na hlavní chod. Aperitiv, tentokrát ledově vychlazené Cinzano s plátkem citronu, povzbudí chuťové pohárky.

Pohankové bliny, tradiční ruské pohankové jídlo, jsou čistě z pohankové mouky. Tak si tento předkm může vychutnat i ten, kdo má bezlepkovou dietu :) Ale není problém namíchat půl na půl mouku pohankovou a hladkou. 

Na předkrm je ideální jedna placička na osobu, jsou hodně syté. Množství je orientační, protože
lososa marinuji nejméně půl kila, na placičky se sice nevyužije všechen, ale ten zbytek se vždy sní třeba k večeři. A placičky by se vám taky dělaly špatně třeba jenom 4 kousky. Proto na závěr ve fotkách pod receptem uvidíte, jak je modifikovat na skvělou víkendovou snídani:)

Ingredience:
Bliny:
20-25 kousků
220 g pohankové mouky
300 ml teplého mléka
1 vejce
1 lžička krupicového cukru
1 lžička soli
1 lžička sušeného droždí

+ přepuštěné máslo nebo olej na smažení

Postup:
  • Do mísy prosejte pohankovou mouku a smíchejte ji se solí. V teplém mléce rozmíchejte droždí s cukrem, přidejte jedno rozkvedlané vajíčko. Vlijte k mouce a metličkou ušlehejte těsto. Těsto z pohankové mouky má hodně táhlou konzistenci, takže pokud používáte pohankovou mouku poprvé, asi vás to překvapí, ale tak to má být :)
  • Mísu s těstem přetáhněte potravinovou fólií a nechte 30-45 minut v teple odpočívat. Těsto lehce nakyne (pokud použijete hladkou mouku, nakyne hodně) a na povrchu se utvoří spousta malých bublinek.
  • Lžící nabírejte těsto a na malém množství oleje nebo přepuštěného másla smažte dozlatova. Tuku stačí malé množství, zvlášť pokud máte nepřilnavou pánev. Já povrch lívanečníku před nalitím těsta jenom zlehka potřu mašlovačkou. Těsto je po nalití na pánev dobré rozetřít lžící, protože kvůli konzistenci těsta se samo moc nerozlije.
Marinovaný losos s červenou řepou:
Milovníci marinovaného lososa už ví, že mám na blogu 2 recepty. Na bliny je ideální ten s červenou řepou. Množství jsem tentokrát rozdělila na 500 g, ale řepy na takové množství stejně používám dvě (jako u 1kg lososa) a to proto aby se losos v řepě pěkně zavrtal :) A tentokrát jsem vynechala estragon, protože je duben a teprve leze z hlíny...

500 g čerstvého chlazeného lososa
2 červené řepy
75 g třtinového cukru
75 g hrubé mořské soli
0,5 lžíce čerstvě mletého černého pepře
1 bobkový list 
2 kuličky jalovce
1 svazek čerstvého kopru (asi 100-150g)

Postup:
  • Červenou řepu oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. V hmoždíři rozdrťte jalovec a bobkový list. Koření přidejte k řepě, přidejte i pepř a sůl s cukrem. Polovinu kopru nasekejte nadrobno. Na marinování nasekám stonky + hrubší část kopru do půlky a druhou, jemnou část kopru, nechám na dip. I kopr přidejte do mísy s řepou a vše dobře promíchejte.
  • Připravte si marinovací mísu s rovným dnem, přibližně o velikosti marinovaného kusu lososa. Na dno dejte polovinu řepové marinády, položte lososa bez kůže a překryjte druhou polovinou marinovací směsi. 
  • Překryjte potravinovou fólií a zatižte. Nejlepší je dát na lososa zapékací misku s plochým dnem o něco menší velikosti než ta, ve které se marinuje a do ní třeba krabici s mlíkem nebo tak něco...
  • Lososa nechte marinovat do druhého dne (48h). Vyndejte ho z marinády, opláchněte, osušte a nakrájejte na tenké plátky.
Koprový dip ze zakysané smetany:

180 g zakysané smetany
0,5 svazku kopru
1/4 lžičky soli
pepř

Postup:
  • Z kopru odeberte nejhezčí horní snítky na ozdobu. Zbytek nasekejte najemno. Vmíchejte do zakysané smetany společně s čerstvě mletým pepřem a solí.
Na každou blinu dejte trochu koprového dipu, lososa, řepné výhonky a snítku kopru.
Podávejte s ledově vychlazeným Cinzanem s plátkem citrónu.

Řepné výhonky mám vlastní vyklíčené, kdo by je sháněl, má je makro :)

A jak ze zbylých placek udělat snídani? Lehce je ohřejte (třeba v mikrovlnce) a na každou položte pár lístků baby špenátu, šunku a vajíčko posypané pažitkou. Dobrou chuť :)

4 komentáře :

  1. Tak to je nádhera! Držím palce :-) Jana

    OdpovědětVymazat
  2. Vííítěz!!!!!!!!nádhera!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuju :-) To mám radost, že se recept líbí, ale jsou tu určitě známější blogy, co zvítězí. Ale moc děkuju, taková zpráva mi vždycky udělá radost :-)

      Vymazat