09 března 2016

ŠPENÁTOVÁ GALETKA S LOSOSEM



Galetky z pohankové mouky jsme si doma hodně oblíbili. Jsou totiž skvělé. S jejich náplněmi můžete experimentovat a galetku můžete obložit čímkoli podle vaší chuti. I když je dělám docela často, nestane se, že by se nám přejedly.
Nedávno jsem do těsta rozmixovala i lístky špenátu. Špenát zmírnil výraznější chuť pohankové mouky a tak bych galetku doporučila i těm, kdo pohankové mouce příliš na chuť nepřišli, ale chtějí jí používat. Třeba z toho důvodu, že je bez lepku.

Ingredience:
na 4 galetky
125 g hladké pohankové mouky
250 ml vody
2 špetky soli
2 plné hrsti špenátových listů

náplň:
300 g uzeného lososa
120 g mozarelly (použila jsem "třešničky")
4 vejce
lístky špenátu na ozdobu
čerstvě mletý pepř
podle chuti sůl

Postup:
  • V misce smíchejte všechny ingredience na těsto, kromě špenátu. Přelijte do mixéru, přihoďte 2 plné hrsti čerstvých špenátových listů a důkladně rozmixujte.
  • Připravte si ingredience na náplň. Lososa natrhejte na menší kousky, mozarellové třešničky překrájejte na půlky a připravte si k ruce vajíčka.
  • Na rozehřátou palačinkovou pánev vlijte část těsta. Palačinkovým dřívkem ho rozetřete do tenka až ke krajům pánve. Do středu palačinky ihned vyklepněte vajičko. Přidejte i kousky mozarelly. Galetku pečte na mírném plameni, ať se vajíčko stihne udělat. Má mít pevný bílek a tekutý žloutek. 
  • I když ze začátku galetka vypadá pevně přilepená k pánvi, buďte trpěliví a nesnažte si ji odlepit od pánve předčasně. To si galetku jenom potrháte. Začne se totiž od krajů po chvilce odlepovat sama a potom už půjde z pánve krásně sundat.
  • Těsně před koncem pečení přidejte kousky lososa, ať se jenom lehce prohřeje. Podle chuti vajičko opepřete a jemně osolte. Na talíři ozdobte lístky špenátu.


6 komentářů :