05 března 2016

POLÉVKA Z ORANŽOVÉ ČOČKY


Když se řekne čočková polévka, každý si asi vybaví českou klasiku z hnědé čočky a s uzeninou.
U nás doma je ale větší klasikou polévka z čočky oranžové. Mám jí ráda, je lehká, ale zasytí. Je to ideální oběd do krabičky do práce. Navíc se oranžová čočka nemusí namáčet a je rychle vařená. Polévku budete mít do dvaceti minut hotovou.

Víte, že červená čočka je jediná luštěnina, která nenadýmá? Navíc obsahuje spoustu železa, fosforu, selenu, zinku a vitamínu B6. 
Takže nejen dobrá, ale i zdravá polévka to je:)

Ingredience:
na cca 3l polévky

3 střední žluté cibule
250 g oranžové čočky
150 g mrkve (to jsou přibližně 2 střední mrkve)
1 plechovka sekaných rajčat
2 litry vývaru (kuřecí, zeleninový)
1 bobkový list
2 lžičky mletého koriandru
1 lžička mletého římského kmínu
0.5 lžičky mletého kajenského pepře
1 stroužek česneku
2 lžíce másla 
sůl

+ něco zeleného na posypání polévky na talíři. Zkuste čerstvý, posekaný koriandr. Já mám ráda polévku posypanou čerstvými výhonky, třeba ředkviček nebo brokolice.

Postup:
  • Cibuli pokrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte máslo a přidejte cibuli. Když zesklovatí, přidejte mrkev nastrouhanou na hrubém struhadle. Minutu společně opékejte. Přidejte mletý koriandr, římský kmín a kajenský pepř.  Další dvě až tři minuty opékejte a přisypte čočku. Vše promíchejte a zalijte vývarem a celou plechovkou sekaných rajčat. Přidejte bobkový list a osolte.
  • Přiveďte k varu a na mírném plameni vařte 10 minut. Po deseti minutách do polévky prolisujte stroužek česneku a ještě krátce povařte. 
  • Na talíři posypejte zeleným koriandrem nebo různými čerstvými výhonky.

Žádné komentáře :

Okomentovat