02 září 2015

JAK UCHOVAT BYLINKY NA ZIMU


Konec léta, sklizeň ovoce, zeleniny a bylinek vrcholí. 
O víkendu jsem se rozhodla, že na chalupě ostříhám spoustu bylinek. Domů jsem si přivezla bednu, plnou voňavých bylinek v té nejlepší kondici.
A co s nimi?

Možná pro vás bude inspirací pár tipů, jak uchovat bylinky aby jste po celou zimu měli dostatečnou zásobu :)

Proč mrazit bylinky, když si je celoročně můžete koupit v supermarketu?
Hlavní kouzlo zamražených bylinek (ale platí to i pro ovoce a zeleninu) je v tom, že mrazíte bylinky čerstvé, čerstvě utržené na záhonu, plné sluníčka a tudíž i té nejlepší chuti.

V dnešní době si bylinky můžete koupit celoročně. V zimních měsících ale intenzita jejich chuti a vůně nebude nic moc. 
Pokud si uděláte zásoby do mrazáku, budete mít celou zimu přísun voňavých bylinek. Navíc ušetříte spoustu peněz, když nebudete každý týden kupovat květináček s rychlenou bylinkou, která stejně nic nevydrží.

BYLINKY VHODNÉ K MRAŽENÍ:
pažitka, libeček, kopr, bazalka, petrželka, estragon, oregano, šalvěj nebo nať jarní cibulky.

I když mátu můžete při brouzdání na internetu také najít jako vhodnou k zamrazení, já ji rozhodně nemrazím. Zkusila jsem to jednou a nebyla tak výrazná jako sušená.

Bylinky před zamrazením pokrájíte, nasekáte, můžete je zalít olivovým olejem a právě v této chvíli si musíte promyslet, k jakému účelu je budete používat. Pokud totiž například pažitku používáte jenom do vývaru, je nesmysl ji mrazit v olivovém oleji...

Pár příkladů:

LIBEČEK
používám: sekaný do hamburgerů, na maso. Celý do polévek.


Část tedy nasekám nadrobno (tak, jak ho jsem zvyklá používat) a zamrazím. Důležité je, po umytí nechat libeček dokonale oschnout. pokrájíte-li bylinku mokrou, po zamrazení se z ní stane kostka ledu a vůbec nepůjde po částech odebírat. 
Další část dám vcelku do pytlíčku zamrazit. Na polévku se výborně hodí i sušený libeček. Sice sušením ztratí barvu, ale naštěstí ne chuť a v zimě do vývaru? K nezaplacení!

ŠALVĚJ
používám: nejčasteji na ryby, ale třeba i do gratinovaných brambor.


Část šalvěje (tu na ryby) nasekám nadrobno. V misce smíchám s olivovým olejem. Tak přiměřeně, aby byla šalvěj celá naolejovaná, ale nemusí v něm plavat. Směs dám do tvořítek na led a každou kostičku ještě lehce zakápnu olejem, pokud je ho málo. Zamrazím a kostky vyklopím do zip sáčku. Na ryby ideální! Stačí dát na každý kousek 1-2 kostky, krásně se rozpustí a chutná jako čerstvá šalvěj.
Na brambory je zase lepší šalvěj sušená, která jde rozdrobit mezi prsty a jídlo tak rovnoměrně posypat.

BAZALKA
používám: nejčastěji do omáček na těstoviny

Bylinka, kterou sušenou vůbec nepoužívám. Pokud ji sušíte doma, bez sušičky, určitě vám při sušení zežloutne. Taky ztratí svou úžasnou čerstvou chuť a vůni.

Lístky bazalky omyjte a nechte dokonale oschnout. Suché je sesypte do krabičky a dejte do mrazáku. Budete v zimě dělat rajčatovou omáčku na špagety? Těsně před použitím vyndejte pár mražených lístků (podle chuti) a rychle, ještě zmrzlé a křehké je rukou rozdrťte nad omáčkou. Nebudete je muset krájet a chuť bude tisíckrát lepší než při použití sušené bazalky..

Další skvělou volbou je lístky nasekat, dát do tvořítek na led a zalít olivovým olejem. Nebo udělat domácí bazalkové pesto a stejným způsobem ho zamrazit ve tvořítkách na led? V zimě pár takových kostek hodíte rozpustit do hotové rajčatové omáčky...hmmm :)

PAŽITKA
používám: polévky, dipy, pomazánky.


Zamrazená pažitka si úžasně uchová svoji chuť. V pomazánkách je k nerozeznání od čerstvé. Protože ji nejčastěji používám do omáček a pomazánek nebo různých dipů, nemrazím ji s olejem, ale jen tak. Umytou a dokonale suchou pažitku pokrájím najemno a sesypu do krabičky. Celou zimu mám po ruce pažitku vyrostlou na sluníčku, která dodá tu správnou chuť silným zimním vývarům a šmrnc všem dipům a pomazánkám :)

SUŠENÍ
Usušit se dá každá bylinka, ale některé si po usušení neuchovají svoji typickou chuť a vůni. Nemám ráda sušenou bazalku. I kopr a pažitka po usušení ztrácí aroma.

Skvělé k sušení jsou: máta, libeček, oregano, šalvěj, levandule, estragon, meduňka, majoránka nebo třeba květ lípy, černého bezu, divizny nebo plody šípku..

I když třeba mátový čaj koupíte celoročně úpně všude, na ten z máty z naší zahrádky nedám dopustit. Minulou zimu jsem takto uvařila mátový čaj kamarádce a ta byla úplně překvapená lahodnou a silnou chutí našeho mátového čaje. S pytlíkovým se to vůbec nedá srovnat.
To samé platí i o všech ostatních bylinkách... 

Inspirovali jste se? Snad aspoň trochu ano:)
Takže. Rychle na zahrádky nebo do květináčů. Ostříhat všechny bylinky a dělat zásoby na zimu :)



5 komentářů :

  1. Super navod diky! Jinak pazitku nestriham, vetsinou v pohode prezije zimu v kvetinaci na terase, je docela odolna ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, jsem ráda, že se hodil ;-) Nám teda vždycky začne na podzim osychat a je taková nic moc. Možná by i vydržela, ale já jí vždycky ustřihnu těsně nad hlínou a na jaře vyroste znova.

      Vymazat
  2. Paji super článek, majoránku, oregano suším. Petrželku, libeček a pažitku taky mrazíme. Ale nenapadlo by mě s tím olivovým olejem! Super =))

    OdpovědětVymazat
  3. Pavli super! Já už mám oregano a majoránku nasušenou. Pažitku, libeček a petrželku mrazíme, ale nenapadlo by mě to s tím olejem =))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Domi, jsem ráda, že se návod hodil ;-) Jak jsem psala, na ryby je to super ;-)

      Vymazat