04 ledna 2023

CIBULOVÝ KOLÁČ / ALSASKÁ PIZZA

 Tenhle cibulový koláč peču doma docela často a už několik let. Na blog jsem ho fotila už snad 5x! Jenže jsem ho sem nikdy nedala. A vždycky, když jsem se po nějaké době k fotkám dostala, už se mi moc nelíbily a tak jsem ho upekla znova, nafotila...a tak pořád dokola :)

Přitom je to dokonalá věc na večeři a je úplně snadný a chuťově skvělý (aspoň u nás doma všem chutná). Nebo pro návštěvu. Nakrájíte na menší čtverečky a perfektně se hodí k vínu.

Teď si tak říkám, že jsem možná nezvolila nejlepší měsíc k jeho přidání na blog. Leden. Nebude to úplně dietní koláč, hádám :)

Slaninu dávám různě, co mám doma. Klasickou krájenou na plátky, které krájím na malé čtverečky. V kuse, kterou krájím na mini kostičky nebo už krájenou - prodává se už krájená, hodně libová slanina. Právě libovou mám na koláč nejradši, ale můžete použít podle chuti.

V receptu píšu 200g cibule. Cibuli ale snad nikdy nevážím, prostě pokrájím 2 velké cibule na tenká kolečka.

Ingredience:

koláč na 1 plech 30x35cm

Těsto:

130 ml vlažné vody

15 g rozpuštěného másla

3 g čerstvého droždí

250 g hladké mouky

0,5 lžičky soli


Náplň:

200 g zakysané smetany (tučnější, v originále se dává créme fraiche)

0,5 lžičky soli (poprvé zkuste jen 1/4, celková slanost záleží hodně na slanině)

1/4 lžičky muškátového oříšku

150 g anglické slaniny 

čerstvě mletý pepř

200 g červené cibule


Postup:

  • Do mísy vlijte vlažnou vodu, přilijte rozpuštěné máslo a rozdrobte droždí, promíchejte a přidejte mouku se solí. Vypracujte hladké těsto. 
  • Těsto přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.
  • Mezitím si připravte náplň. Zakysanou smetanu osolte a nastrouhejte do ní muškátový oříšek.
  • Pokrájejte slaninu.
  • Na tenká kolečka pokrájejte i červenou cibuli.
  • Vykynuté těsto roztáhněte na plech (vyložený pečícím papírem nebo jak jste zvyklí).
  • Potřete ochucenou smetanou, posypejte slaninou, opepřete čerstvě mletým pepřem a nakonec přidejte tenké plátky červené cibule.
  • Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 20-30 minut.




Žádné komentáře :

Okomentovat