05 září 2023

CRINKLES


Čokoládové crinkles někdo peče jako vánoční cukroví. Mně připomínají spíš sušenky. Ale vláčné sušenky s měkkým čokoládovým středem. Něco jako brownies. Takže pokud jste milovníci čokolády nebo třeba čekáte návštěvu a potřebujete něco snadného a dobrého ke kávě nebo čaji, zkuste tyhle sušenky. Naschvál jsem nenapsala i rychlého, protože těsto se musí pár hodin chladit v lednici. V lednici ho můžete nechat i do druhého dne a tak se dá krásně připravit předem a potom už je to rychlovka :)














Ingredience:

na 20-30 kousků (podle velikosti)


150 g cukru krupice

2 vejce (M)

60 g másla

65 g kakaa

1 lžička vanilkového extraktu 

1 lžička kypřícího prášku

125 g hladké mouky

špetka soli

+ moučkový cukr na obalení


Postup:

  • Cukr společně s vejci a rozpuštěným máslem vyšlehejte do světlé pěny.
  • Přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte těsto. Jde to snadno obyčejnou lžící. Těsto je řidší a právě proto nakonec musí odpočívat v lednici. Aspoň 4 hodiny, ale klidně ho tam můžete nechat až do druhého dne.
  • Vychlazené těsto rozdělte napůl a rozválejte na lehce pomoučněné ploše do tvaru válečků (uválené kuličky už nesmí být obalené v mouce, takže jen minimální množství, ať se těsto nelepí). Nožem nařezejte na stejné dílky a z každého vyválejte kuličku.
  • Pokud se těsto lepí, dejte kuličky ještě na 15 minut do lednice.
  • Nakonec každou kuličku pořádně obalte v moučkovém cukru, vyskládejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 175°C 10 minut.
TIPY:

Těsto můžete rozdělit i na třetiny. Záleží, jak chcete velké sušenky a jak se vám s těstem bude lépe pracovat.

Kuličky se v cukru musí obalit opravdu hodně, díky tomu na nich vznikne popraskaný vzhled.

Crinkles jsem pekla i na chalupě v remosce. Ta peče na 180°C, ale zase se předem nerozehřívá. V remosce to trvalo přibližně 15 minut.








Žádné komentáře :

Okomentovat