15 srpna 2022

FASOLAKIA


Fazolek jsou teď plné záhony i trhy a protože určitě víte, že moje oblíbená kuchyně je ta Řecká, následující recept bude řecké národní jídlo z fazolek. Jako u všech těchto zeleninových kotlíků, i fasolakia má spoustu variant. Luxusní je pečená společně s jehněčím masem, ale mně moc chutná i kombinace zelených fazolek a máslových fazolí.

Ingredience:

4 porce

250 g čerstvých zelených fazolek

1 větší žlutá cibule

2 větší brambory

400 g rajčat, spařená, oloupaná, pokrájená✽

400 g vařených máslových bílých fazolí✽✽

2 stroužky česneku

100 ml olivového oleje

2 bobkové listy

1 malý svitek skořice

sůl

pepř

šťáva z půlky citrónu

sýr feta na posypání

+ podle sladkosti rajčat lžíce krupicového cukru na doslazení

+ bylinky podle chuti (přidávám petrželku, trochu bazalky a občas i oregano)


✽ můžete nahradit loupanými a sekanými rajčaty z plechovky

✽✽ fazole můžou být z plechovky nebo sušené, ale předem uvařené


Postup:

  • Do hrnce vlijte olivový olej (100ml není chyba, opravdu se ho používá spousta a v Řecku vám nakonec jídlo olejem i polijí) a na něj pokrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte brambory pokrájené na kostičky a pokrájené zelené fazolky (pokrájené = na velikost sousta). Vše ještě 5 minut restujte.
  • Do hrnce přidejte rajčata a přibližně 200-250ml vody (podle potřeby, ať je zelenina skoro ponořená v rajčatech). Přidejte bobkový list, malý svitek skořice, opepřete a osolte. Pod pokličkou duste 30 minut, občas promíchejte.
  • Po půl hodině ochutnejte. Pokud bude omáčka až moc kyselá, přidejte lžíci cukru (nebo podle chuti). Přidejte prolisovaný česnek a ještě 5 minut duste.
  • Nakonec vmíchejte šťávu z půlky citrónu a  jemně posekané bylinky.
  • Na talíři posypejte nastrouhanou fetou.

Žádné komentáře :

Okomentovat