03 července 2022

NEPEČENÝ KOLÁČ S OVOCEM A PIŠKOTY



Na tenhle letní koláč budete potřebovat jen šlehačku, zakysanou smetanu s trochou cukru, piškoty a spoustu ovoce podle vlastní chuti. Můžete ho udělat na hluboký plech a krájet na kostky jako řezy (asi bych potom dělala dvojitou dávku), ale v kulaté formě podle mě neudělá ostudu, ani když se bude vydávat za dort. 

Piškoty používám cukrářské nebo kulaté dětské. Podle toho, co zrovna mám a tentokrát jsem to namíchala a dvě vrstvy udělala z cukrářských piškotů a jednu, tu prostřední, z dětských piškotů.

Ovoce, které používám nejradši jsou určitě maliny, jahody a borůvky. Na ozdobu vypadají krásně celé hrozny červeného rybízu. Pokud nemáte čerstvé ovoce nebo si budete chtít koláč udělat v zimě, můžete použít konzervované mandarinky nebo broskve a doplnila bych je hustým malinovým rozvarem z mražených malin.

Množství ingrediencí je v tomhle receptu docela uvolněné :) Vždycky používám 3 kelímky zakysané smetany a neřeším jestli koupím zrovna 190 nebo 200 g. Piškoty taky určitě neodvažujete (já teda ne, prostě skládám jak to vyjde) a ovoce posbírám na zahrádce. Potřebujete 3 druhy a od každého na pokrytí celé jedné vrstvy formy. Cukr podle chuti. Řekla bych, že ve verzi s čerstvým nakyslým ovocem dávám 4 lžíce a s kompotovým ovocem budou stačit tři.

Ingredience:

dortová forma s průměrem 21 cm

300 g cukrářských piškotů nebo velký sáček dětských piškotů (nebo kombinace)

570-600 g zakysané smetany (3 kelímky)

250 ml smetany ke šlehání

3-4 lžíce krupicového cukru

kousek másla na vymazání formy


ovoce podle chuti např:

plná hrst malin

plná hrst jahod

plná hrst borůvek

+ na ozdobu: jahody, maliny, borůvky, rybíz, lístky máty a meduňky


Postup:

  • Ušlehejte smetanu do tuha. Do mísy dejte zakysané smetany a přidejte ušlehanou smetanu. Přidejte 3-4 zarovnané lžíce krupicového cukru a dobře promíchejte.
  • Formu vymažte máslem. Začněte s vrstvou piškotů. Ty jen tak lehce zatřete trochou smetanového krému a přidejte vrstvu ovoce. Překryjte vrstvou krému a na něj vyskládejte druhou vrstvu piškotů a ovoce. Opět překryjte krémem a vyskládejte poslední vrstvu piškotů a ovoce a vše zakryjte zbytkem smetanového krému. 
  • S formou párkrát bouchněte o linku, ať se vyženou všechny vzduchové bubliny a do druhého dne nechte v lednici.
  • Druhý den opatrně objeďte okraj nožem a vyndejte z formy. Ozdobte ovocem a krájejte nožem máčeným ve vodě, ať se krém na nůž nelepí.




Žádné komentáře :

Okomentovat