19 července 2022

SMAŽENÉ JARNÍ ZÁVITKY



Čas od času dostaneme chuť na smažené závitky. Je to spíš záležitost chladnějších dnů, ale k receptu jsem se dostala až teď. Pokud závitky smažíte v dobře rozpáleném oleji s teplotou okolo 160°C tak se nebojte nasáknutí oleje (ale tohle platí u všech smažených jídel, třeba i u řízku. Olej nasákne jen když je málo rozpálený)


Ingredience:

10 kusů

300 g mletého vepřového masa (plec)

70 g skleněných tenkých nudlí

1 větší mrkev

1 cibule

1 vejce

3 stroužky česneku

15 g sušených hub shitake

2 lžíce ústřicové omáčky

sůl

pepř

kulatý rýžový papír na smažené závitky (asi 10ks)


Omáčka:

3 lžíce cukru krupice

3 lžíce rýžového octa

130 ml vody

3 stroužky česneku

2 lžíce rybí omáčky

chilli podle chuti

1 malá mrkev 


+ olej na smažení a sůl na naložení mrkve


Postup:

  • Houby na 10 minut namočte do horké vody a skleněné nudle uvařte podle návodu a sceďte. Mezitím v míse smíchejte mleté maso, cibuli pokrájenou nadrobno, nastrouhanou mrkev, přidejte skleněné nudle pokrájené na kratší kousky, scezené shitake pokrájené na tenké proužky, vajíčko, lžíci ústřicové omáčky, česnek, sůl a pepř.
  • Na omáčku k závitkům budete potřebovat nasolenou mrkev. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka, pořádně osolte a nechte 20 minut odpočívat.
  • Zabalte závitky. U smažených závitků se mi osvědčilo dělat je delší a tenčí kvůli prosmažení. Kolečko rýžového papíru krátce namočte do studené vody a položte na rovnou podložku (prkýnko, linku..). Uprostřed udělejte váleček z masové směsi. Rýžový papír zahněte nejprve ze stran a poté zarolujte směrem od sebe. Tak připravte všechny závitky.
  • Než začnete závitky smažit, dodělejte omáčku. Nasolenou mrkev v cedníku opláchněte. Zahřejte polovinu vody a poté v ní nechte rozpustit cukr, přilijte zbytek studené vody, ocet, posekaný česnek, rybí omáčku, mrkev a podle chuti chilli.
  • V hlubší pánvi nechte rozpálit dostatečné množství oleje a z obou stran závitky osmažte. Hotové závitky nechte na papírové utěrce odsát přebytečný olej a podávejte s omáčkou k namáčení.






Žádné komentáře :

Okomentovat