15 června 2022

BURGER S TRHANÝM MASEM

Když se udělá pěkně a na chalupu přijedou kamarádi, burgery na grilu jsou jistota, která nikdy nezklame. Ale co když zrovna moc pěkně není? Potom přijde čas na burgery s trhaným masem na které vlastně gril vůbec nepotřebujete. 

Trhané maso se dost často připravuje v pomalém hrnci. Ten nemám. Mám pec a v ní 2 trouby. A když se s citem topí, nikdo by takovou pec za pomalý hrnec nevyměnil. Ale i v obyčejné troubě tohle maso upečete, nebojte :) 

Jako letošní druhý recept ve spolupráci s Bzeneckým octem jsem připravila pomalu pečené maso, naložené ve směsi koření a bzeneckého vinného octa.

Protože na pomalu pečené maso je ideální použít větší kousek masa (malý by se mohl při tak dlouhém pečení vysušit) tak možná vám část masa zůstane. Já vždy natrhám všechno a potom zbytek po částech zabalených v potravinové fólii zamrazím. Když maso vyndáte, necháte rozmrazit a na pánvi prohřejete, můžete s ním znovu naplnit burger nebo třeba tortillu a nebo i "obyčejný" chleba. Přidáte sýr, rajče, cibulku...dáte zapéct a boží večeře je raz dva.

Maso přes noc marinuji ve formě, ve které se maso i peče. Je ve tvaru biskupského chlebíčku, ale je skleněná. Najděte si formu, kterou maso co nejlépe vyplní, ať není na suchu a spíš se napůl dusí a napůl peče než ho dát na velký pekáč nebo plech. 

Zelný salát v burgerech je ve stylu Coleslaw. Akorát z kysaného zelí a je v něm křen. Ten používám ze skleničky. Nejradši smetanový. Křenu se nám na zahradě nedaří a kupovaný po nastrouhání hrozně rychle ztratí svou pálivost tak proto ( = pokud máte vlastní, dejte určitě vlastní).

Maso:

1,5 kg vepřové plece (můžete použít i krkovičku)


Pasta na marinování masa:

1 lžíce červené papriky

2 lžíce uzené papriky

1 lžička čerstvě mletého pepře

1 lžička chilli

0,5 lžičky sušeného tymiánu

3 stroužky drceného česneku

3 lžíce medu

60 ml červeného vinného bzeneckého octa

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce soli

+ do každého burgeru list salátu

  • Všechny ingredience na marinovací pastu promíchejte. Maso směsí rovnoměrně potřete, uložte do nádoby, zakryjte alobalem a přes noc uložte do lednice (marinování 8 hodin).
  • Druhý den maso vyndejte a nechte dojít do pokojové teploty. Vložte do trouby vyhřáté na 130-150°C a nechte zakryté péct 8 hodin. Občas maso zkontrolujte a případně můžete otočit nebo přelít šťávou. 
  • Upečené a měkoučké maso vyndejte z pekáčku a s pomocí 2 vidliček natrhejte. Výpek z masa nechte vychladnout a seberte tuk. Šťávu poté smíchejte s trhaným masem.


Salát:
Ingredience:

100 g kysaného zelí (váha už vymačkaného)
50 g jemně strouhané mrkve
1 lžíce smetanového křenu
2 lžíce majonézy
1 lžíce oleje
špetka soli
černý pepř
1 hrst jemně posekané hladkolisté petrželky
  • Vymačkané sterilované zelí pokrájejte na menší kousky. Dejte do misky a přidejte jemně strouhanou mrkev, lžíci (smetanového) křenu, 2 lžíce majonézy, olej, sůl, pepř a petrželku.

Recept na housky ZDE

Dokončení:
Housky rozřízněte a na řezné straně opečte. Do každé dejte list salátu, maso a navrch zelný salát. Přiklopte druhou půlkou housky.





























4 komentáře :

  1. Vypadá to luxusně určitě vyskouším

    OdpovědětVymazat
  2. Pavli tak k houskám a bylo jich devět jako nás strávniků jsme udělali přesně podle vašeho receptu trhané maso z vepřové plece i salát ze zelí a byl to skvělý nedělní oběd za vysvědčení.Moc děkuju za recept . babí 🙋

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já moc děkuji za komentář, zprávu, že vám chutnalo :-) Mám radost!

      Vymazat