16 prosince 2021

LEMON CURD

Lemon curd je tradiční britský citrónový krém. Ráda ho používám do dortů, ale letos na Vánoce jsem ho vyrobila speciálně na makové linecké těsto. 

Letos jsem totiž linecké rozdělila na dvě části a do jedné poloviny těsta vmíchala nemletý mák tak, aby byla v těstě sem tam tečka. A tohle tečkované linecké budu promazávat krémem lemon curd.

Lemon curd je i pěkný jedlý dárek. Jenom pozor, jsou v něm syrové žloutky a tak ho raději vyrábějte na poslední chvíli, uchovávejte v lednici a spotřebujte do měsíce.



Ingredience:

Na jednu 250 ml skleničku


4 žloutky

70 g krupicového cukru

70 ml citrónové šťávy

50 g másla

kůra ze 2 citrónů


Postup:

  • Připravte si mísu a hrnec na vodní lázeň. Do hrnce dejte vařit vodu, stáhněte plamen a nechte jen lehce probublávat.
  • V míse prošlehejte rozpuštěné máslo, citrónovou šťávu, cukr, kůru a vaječné žloutky.
  • Mísu posaďte na hrnec s horkou vodou a promíchavejte tak dlouho, až hmota začne houstnout. Ale pozor, lemon curd hodně houstne i při chladnutí. Já si ho při míchání měřím teploměrem a za hotový ho prohlásím, když směs dosáhne 55-56°C. Tím, jak je ve směsi, kromě žloutků, i spousta šťávy a másla, nestalo se mi, že by se žloutky ve směsi srazily. Ale opravdu to chce poctivě míchat. 
  • Hotový lemon curd je lehce gelovité konzistence a do skleničky (vypláchnuté vroucí vodou) ho přes cedník přeceďte/propasírujte, ať má krásně hladkou konzistenci.
  • Uchovávejte v lednici a spotřebujte do měsíce.


Žádné komentáře :

Okomentovat