28 září 2021

JABLEČNÉ BOCHÁNKY


Popadaná podzimní jablka, i když kolikrát nevypadají nic moc, nemusí skončit na kompostu. Jejich chuť je výrazná a skvělá, vyplatí se ty jejich vady vykrájet a vykouzlit z nich nějakou dobrotu :)

Ingredience:

10 bochánků


250 g hladké mouky

100 g bílého jogurtu

70 g mléka

30 g oleje

20 g krupicového cukru

1 žloutek

špetka soli


Kvásek:

3 g sušeného droždí

půl lžičky krupicového cukru

3 lžíce vlažného mléka


Náplň:

500 g strouhaných jablek (váha po oloupání, očištění)

20 g cukru

1 vanilkový pudink (prášek) 


Obalení bochánků:

1 bílek

6 lžic krupicového cukru

1 lžička mleté skořice


Postup:

  • Nejdříve připravte kvásek: do misky vsypte sušené droždí, cukr a přilijte mléko. Promíchejte a nechte droždí chvilku aktivovat, nabublat.
  • Mezitím do mísy vsypte všechny ingredience na těsto a nakonec přidejte kvásek. Vypracujte hladké těsto, přikryjte a v teple nechte 1 hodinu kynout.
  • Mezitím oloupejte a nastrouhejte jablka. Nastrouhaná jablka v cedníku vymačkejte, vložte do mísy, přidejte cukr a pudink a vše dobře promíchejte.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných dílů a z každého rukou vytvořte placku. Postup plnění je stejný jako u buchet. Takže na každou z deseti placek těsta položte náplň a poté sbalte do měšce a zespodu pořádně zabalte a utěsněte.
  • Bochánky pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte ještě 20 minut kynout.
  • Rozehřejte troubu na 180°C Každý bochánek potřete lehce prošlehaným bílkem. Pečte do zlatova, přibližně 15-20 minut.
  • Hotové bochánky vyskládejte na mřížku a nechte lehce vychladnout.
  • Mezitím smíchejte skořici a krupicový cukr.
  • Každý bochánek potřete nahoře bílkem a obalte ve skořicovém cukru.









12 komentářů :

  1. Vzít cizí recept, vyměnit kysanou smetanu za jogurt, zvednout množství jablek a on je nový recept na světě? Hm.. to se to pak vede úspěšný web, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc tomu nerozumím. Někde jste viděla recept, který je trochu jiný, ale vám připadá stejný, je to tak? Tohle je upravený recept na smažené jablečné měchurky z holešovické pekárny. Na jogurtovém těstě mi opravdu nepřijde nic světoborného a to těsto má vždycky hodně podobné složení. Je to jako bych se rozčilovala, že někdo peče buchty podle receptu mojí babičky :-D Jinak věta, že vedu úspěšný web mě fakt pobavila. Je to jen osobní foodblog.

      Vymazat
  2. Paní Rau asi závidí fotky? Ještě jsem nezažila aby si někdo dělal nároky na kynuté těsto jako jeho vynálezce :-D Jinak paní "znám" ze skupiny o pečení, paní chytrá, vše je slabý kvas a jinak neporadí

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, že jogurtové těsto přímo vymyslela? Nevím, neznám ji, ale snad mi v tom případě neprojede vánoční cukroví :-D To je taky všechno podobné :)

      Vymazat
  3. Pavli, nic si z toho nedělejte. Pani Rau taky znám z diskuzí o pečení a často kritizuje. Přesně jak píše někdo nahoře, jediná odpověď na vše je slabý kvas, asi jsme ve stejné skupině na fb. Nedalo mi to a musím zde napsat, že z naprosto totožného těsta, akorát s větším množstvím cukru pekla moje babička už před sedmdesáti lety, recept mám v sešitku. Paní Rau rozhodně není vynálezcem jogurtového těsta! Hezký den, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedělám :-) Pozdravit neumí a jen tak něco vykřikne a už nereaguje :-D

      Vymazat
  4. Teda! Ten Rau je ale závistivec! Takže recept máte úplně jiný, ale vymyslel ho on? Takhle to tady napíše? Asi se nudí 😅 Pavli, moc ráda podle blogu peču ❤️ Krásný den🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, doma mám jen čerstvé droždí, můžu použít to místo sušeného? Asi klasicky půlku kostky, nebo spíše méně, nemáte zkušenost? Děkuji 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, na sušeném je vždycky napsáno na kolik mouky je. Občas je pytlík na kilo, ale někdy jen na 500 g mouky. Tak bych to tak nějak odhadla podle toho. Já to dělám stejně, když není doma čerstvé, dávám sušené :)

      Vymazat