12 května 2021

SALÁT S KREVETAMI A UZENÝM LOSOSEM

Konečně se udělalo hezčí počasí a s ním přichází i chuť na saláty. Aby to ale nebyl jen tak obyčejný salát, ale salát, který zasytí a můžete si ho dát třeba k večeři, přidala jsem pro tentokrát krevety a uzeného lososa. Společně se zálivkou ze zakysané smetany, bylinkového octa a medu k sobě skvěle ladí.

Recept je vytvořený ve spolupráci s Bzeneckým octem.


Ingredience:

2 porce


Krevety:

500 g celých nevařených krevet

3 lžíce olivového oleje

4 stroužky česneku

3 lžíce citrónové šťávy

sůl

pepř

1 hrst posekané hladkolisté petrželky

150 ml bílého vína

-----------------------------------------------------------------------

Salátová zálivka:

2 lžíce zakysané smetany

1 lžíce Bzeneckého bylinkového octa

1 lžíce tekutého medu

1 lžíce olivového oleje

1 lžička dijónské hořčice

sůl

pepř

-------------------------------------------------------------------------

80 g uzeného lososa

Salát lollo biondo 


Postup:

  • Příprava krevet: Syrové krevety můžete připravit několika způsoby. Můžete je marinovat celé, neoloupané a loupat je až po tepelné úpravě. Pokud chcete krevety vyčistit od střívka, jde to nejlépe v syrovém stavu. Z krevety oloupete krunýř, odlomte hlavu, pěkné je nechat ocásek, ale je to jen na efekt a pokud z krevet nechcete nic loupat při jídle, oloupejte krevetu úplně celou a lehce jí nařízněte záda. Střívko je uvnitř krevety jako taková černá nitka a jde docela dobře vyndat. 
  • Syrové (šedé) krevety jsou na marinování nejvhodnější, protože za syrova nejlépe vstřebají všechny chutě. Z olivového oleje, citrónové šťávy a prolisovaných stroužků česneku si připravte marinádu, lehce osolte a opepřete a nechte pár hodin nebo klidně do druhého dne v lednici marinovat.
  • Omytý salát osušte a natrhejte na menší kousky. Ze zakysané smetany, bylinkového octa, oleje, medu a hořčice připravte dresing, podle chuti osolte a opepřete.
  • Marinované krevety dejte okapat na cedník, pokud pustily vodu. Rozpalte pánev a přidejte lžíci olivového oleje, na pánev dejte krevety a zprudka je opečte dorůžova. Podle velikosti krevet to trvá z každé strany asi 2 minuty. K růžovým krevetám přilijte bílé víno, ztlumte plamen a za občasného promíchání počkejte, až se odpaří alkohol, bude to trvat asi 5 minut. Tip: většinou na pánvi moc šťávy nezůstane, ale pokud ano, smíchám jí se salátovou zálivkou.
  • Mezitím promíchejte zelený salát se zálivkou, naservírujte na talíře, přidejte kousky uzeného lososa a nakonec krevety. Dobrou chuť! 








Žádné komentáře :

Okomentovat