22 března 2021

BRAMBOROVÝ CHLÉB









Všichni teď pečou z kvásku, já občas taky. Ale je to časově náročnější a musíte si to dobře naplánovat. Takže si kvásek nechávám na víkendy a když potřebuji rychlý chléb, peču tenhle bramborový. Díky bramborám je krásně vláčný a vydrží dlouho měkký.

Ingredience:

400 g vařených a strouhaných brambor 

150 ml vlažné vody

0,5 sáčku sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)

1 lžička dobrosladu (nebo medu či cukru)

1 lžíce oleje

370 g hladké pšeničné mouky

100 g žitné mouky

16 g soli

8 g kmínu

Postup:

  • Ideálně den předem si uvařte brambory ve slupce a nechte vystydnout. Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte nebo prolisujte.
  • Ve vlažné vodě rozmíchejte lžičku dobrosladu (medu nebo cukru) a přidejte droždí. Počkejte 5 minut, až se droždí aktivuje a přidejte lžíci oleje.
  • Ke strouhaným bramborám přidejte pšeničnou i žitnou mouku, sůl, kmín a vodu s droždím.
  • Vypracujte hladké těsto, které je trochu lepivější. Mísu překryjte a nechte v teple hodinu kynout.
  • Po hodině vyklopte těsto na pomoučněný vál, rukou roztáhněte do placky a párkrát přeložte. Vytvarujte bochníček, který nechte ještě 45 minut kynout v moukou vysypané ošatce.
  • Rozpalte troubu na 220°C, uvnitř trouby si nechte plech, ať je rozpálený.
  • Z rozpálené trouby vyndejte plech a vyklopte na něj vykynutý chleba. Dejte péct. Po patnácti minutách troubu odvětrejte a snižte teplotu na 180°C. Pečte ještě 25-30 minut. Hotový, správně upečený chleba poznáte podle poslechu. Když na něj zespodu zaklepete, musí znít dutě.
  • Chléb po vychladnutí uchovávám v sáčku. Útěrka se mi moc neosvědčila, chléb v ní osychá. V sáčku sice není křupavý, ale vydrží až 5 dnů, pokud ho nesníte dřív.



2 komentáře :

  1. Tak tenhle chleba vypadá luxusně. Sám si doma taky peču, sice né bramborovej ale cibulovej. Každopádně ho určitě vyzkouším. Už se těšim jak to tu bude zase vonět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! A to se mi tahle fotomodelka ještě moc nepovedla, protože mi dost překynula🙈 Jak se říká, bývává lepší! Za mě je to č. 1 v chlebech s droždím. Těším se na případnou zprávu, jak se povedl🙏👌😋

      Vymazat