22 března 2021

BRAMBOROVÝ CHLÉB









Všichni teď pečou z kvásku, já občas taky. Ale je to časově náročnější a musíte si to dobře naplánovat. Takže si kvásek nechávám na víkendy a když potřebuji rychlý chléb, peču tenhle bramborový. Díky bramborám je krásně vláčný a vydrží dlouho měkký.

Ingredience:

400 g vařených a strouhaných brambor 

150 ml vlažné vody

0,5 sáčku sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)

1 lžička dobrosladu (nebo medu či cukru)

1 lžíce oleje

370 g hladké pšeničné mouky

100 g žitné mouky

16 g soli

8 g kmínu

Postup:

  • Ideálně den předem si uvařte brambory ve slupce a nechte vystydnout. Brambory oloupejte a najemno nastrouhejte nebo prolisujte.
  • Ve vlažné vodě rozmíchejte lžičku dobrosladu (medu nebo cukru) a přidejte droždí. Počkejte 5 minut, až se droždí aktivuje a přidejte lžíci oleje.
  • Ke strouhaným bramborám přidejte pšeničnou i žitnou mouku, sůl, kmín a vodu s droždím.
  • Vypracujte hladké těsto, které je trochu lepivější. Mísu překryjte a nechte v teple hodinu kynout.
  • Po hodině vyklopte těsto na pomoučněný vál, rukou roztáhněte do placky a párkrát přeložte. Vytvarujte bochníček, který nechte ještě 45 minut kynout v moukou vysypané ošatce.
  • Rozpalte troubu na 220°C, uvnitř trouby si nechte plech, ať je rozpálený.
  • Z rozpálené trouby vyndejte plech a vyklopte na něj vykynutý chleba. Dejte péct. Po patnácti minutách troubu odvětrejte a snižte teplotu na 180°C. Pečte ještě 25-30 minut. Hotový, správně upečený chleba poznáte podle poslechu. Když na něj zespodu zaklepete, musí znít dutě.
  • Chléb po vychladnutí uchovávám v sáčku. Útěrka se mi moc neosvědčila, chléb v ní osychá. V sáčku sice není křupavý, ale vydrží až 5 dnů, pokud ho nesníte dřív.



Žádné komentáře :

Okomentovat