07 prosince 2020

VÁNOČNÍ TVAROHOVÁ ŠTOLA





A tady je pro vás další vánoční recept, voňavá tvarohová štola.

Trochu jsem si ji upravila podle své chuti a rozinky a kandované ovoce jsem vyměnila za sušené višně a sušené meruňky. 

Ingredience:

na 2 štoly

500 g polohrubé mouky

250 g tučného tvarohu (ve vaničce)

130 g cukru moučka

špetka mleté vanilky 

1 prášek do pečiva

2 vejce

200 g másla, hodně povoleného

50 g sekaných mandlí

50 g sekaných vlašských ořechů

100 g sušených meruněk, pokrájených

100 g sušených višní

citrónová kůra z 1 citrónu

+ rum na naložení sušeného ovoce 

+ 2 plné lžíce másla na potření s 1 lžící rumu a moučkový cukr na posypání

  • Postup:
  • Den předem naložte sušené ovoce do rumu. Višně vcelku a meruňky pokrájejte na menší kousky, přibližně o velikosti větší rozinky. Ovoce dejte do uzavíratelné krabičky a zalijte rumem, jen tak těsně, nemusí být potopené. Je to lepší, protože když to s rumem nepřeženete, krásně se do ovoce všechen vsákne a vy nebudete muset ovoce slévat.
  • V míse smíchejte mouku s cukrem a kypřícím práškem. Ve druhé míse smíchejte tvaroh se změklým máslem (můžete použít šlehač), citrónovou kůrou a vejci. Přidejte k mouce a vypracujte hladké těsto. 
  • Těsto položte na pomoučněný vál, rukou roztáhněte/roztlačte do stran a posypejte sušeným ovocem (pokud vám v něm zbyla trocha rumu, nezapomeňte slít) a posekanými ořechy.
  • Těsto zarolujte a ještě ručně trochu prohněťte, tak do něj ovoce a ořechy zapracujete nejlépe. Hotové těsto přikryjte fólií, ať neoschne a nechte 30 minut odpočinout.
  • Těsto rozdělte na 2 poloviny a z každé vytvarujte štolu. 
  • Pečte v Remosce (každou zvlášť) přibližně 45 minut nebo v troubě vyhřáté na 180°C. Po dvaceti minutách pečení překryjte štolu alobalem, ať se nahoře nepřipálí. Dopečte. Já teplotu kontroluji vpichovým teploměrem. Při 95°C uvnitř je určitě dopečená. Kontrolovat můžete i špejlí. Těsto se na ni nesmí přilepit.
  • Mezitím rozehřejte máslo, přidejte rum. Upečené štoly dejte chladit na mřížku, každou potřete ještě horkou rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujte moučkovým cukrem. Cukr na štolu "uplácejte" rukou. Spojí se s rumovým máslem a vznikne tak typická cukrová vrstva štoly.
  • Vychladlé štoly zabalte do alobalu a nechte 1-2 dny uležet v lednici.











Žádné komentáře :

Okomentovat