04 srpna 2019

MERUŇKOVÉ CHUTNEY



Pamatuju se, že se u nás doma dělalo chutney, čatní nebo čatný, jak chcete :), docela často. Letos jsem měla hodně zralých meruněk a vzpomněla jsem si, jak se u nás z přebytků vždycky chutney dělalo.

Chutney se hodí k masu, třeba při grilování. Skvělé je na bagetě s kozím sýrem. Pokud nemáte kozí sýry rádi, vyzkoušejte ho se sýrem s modrou plísní.

Ingredience:
1 kg meruněk
3 větší žluté cibule
2 stroužky česneku
3 cm kousek zázvoru (nastrouhaná 1 zarovnaná lžíce)
1 lžička drceného chilli (nebo podle chuti a pálivosti chilli)
1 lžíce drceného koriandru (semínka)
1 lžička mletého římského kmínu
2 lžíce třtinového cukru
6 lžic aceto balzamiko 
2 lžíce bílého vinného octa (podle chuti*)
olej

každé balzamiko je trochu jiné a já teď mám sladší, proto jsem na závěr ještě přidala vinný ocet. Pokud budete mít balzamiko kyselejší, možná ani nebudete vinný ocet potřebovat. nejlepší je chvilku po přidání balzamika ochutnat a rozhodnout se. A třeba i zjistíte, že chcete přidat chilli :)


Postup:
  • Meruňky rozpulte a vyndejte pecky. Každou půlku meruňky ještě rozkrájejte na čtvrtiny. 
  • Cibuli pokrájejte na tenké proužky nebo na kostičky (proužky budou v chutney výraznější). Česnek pokrájejte na tenké plátky a oloupaný zázvor nastrouhejte.
  • Do hrnce vlijte trochu oleje a začněte opékat cibuli. Dobře promíchávejte, ať se opéká rovnoměrně. Ve chvíli kdy zesklovatí, přidejte plátky česneku, koriandr a římský kmín. Ještě chvilku restujte a když začne cibule zlátnout, přidejte meruňky.
  • Vše dobře promíchejte a přidejte strouhaný zázvor, chilli, třtinový cukr a balzamiko. Na mírném plameni vařte 20 minut.
  • Po dvaceti minutách ochutnejte a podle chuti ještě okyselte vinným octem nebo třeba přidejte chilli. 
  • Po konečném dochucení ještě asi 10 minut nechte probublávat na mírném plameni a hotové chutney plňte horké do čistých skleniček. Po naplnění a zavíčkování obraťte víčkem dolů a nechte vychladnout. V komoře vydrží minimálně rok.


2 komentáře :

  1. Dobrý den,
    není třeba žádný konzervant ? ( pektin ,...)
    Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, já jsem nic takového nedávala a poslední jsme snědli asi před měsícem. Všechny sklenky vydržely a nic se nezkazilo (takže skoro rok), ale pokud to pro vás je s konzervantem jistější, můžete dát 😊😉

      Vymazat