23 listopadu 2020

MEDOVÝ DORT S HRUŠKAMI A KRÉMEM PRALINÉ






Dort pro taťku k narozeninám :)

Poslední dobou mě strašně moc baví péct dorty. Při prvních pokusech jsem se vždycky držela receptu, ale teď mám ráda i tyhle experimenty. Třeba následující korpus je medové těsto na můj oblíbený hruškový koláč. Je podzim, jsou hrušky a celkově jsem dort chtěla udělat v podzimních chutích. Takže hrušky a hruškový krém (i když cukráři by mi asi dali za tuhle mou verzi krému :)) Co k tomu? Ořechy! Krém praliné z mandlí a lískových ořechů se perfektně hodí. Nesmí chybět můj nejoblíbenější mascarpone krém na dorty a nakonec stylová ozdoba čokolisty. Původně jsem chtěla jenom hruškové listy, ale psí víno vypadá mnohem líp. 



Ingredience:
Dortová forma 20 cm

Těsto:
180g másla
180g medu
180g hladké mouky
3 vajíčka
1 lžíce prášku do pečiva
1 lžíce vanilkového extraktu

+ na povaření hrušek:
voda
2 hrušky
2 lžíce cukru
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu

Postup:
  • Hrušky oloupejte, vyndejte jádřince a pokrájejte na kostičky 1x1 cm.
  • Hrušky na kostičky dejte na 5 minut povařit do vody se 2 lžícemi cukru, skořicí a badyánem (koření můžete zavázat do gázy, bude se vám snadno vyndávat)
  • Povařené hrušky vyndejte z vody a nechte vychladnout

Těsto:
  • Rozpusťte si máslo a zašlehejte do něj med a vejce.
  • Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne světlá pěna (10 minut)
  • Do pěny přidejte hladkou mouku s práškem do pečiva a vanilkový extrakt. Všechno pořádně promíchejte a vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy. 
  •  Pečte na 170°C přibližně 40-50 minut - propečení zkoušejte špejlí.

Smetanový krém:
200 g mascarpone
200 g krémového sýra typu Philadelphie
200 g smetany ke šlehání
2-3 lžíce cukru
vanilkový extrakt nebo vanilka

Postup:
  • Do mísy vložte všechny ingredience a ušlehejte do krémové konzistence

Hruškový krém:
smíchejte:
  • 5 plných lžic smetanového krému
  • povařené a vychladlé hrušky

Praliné:

Do dortu vám bude stačit asi tak polovina praliné, ale jelikož z polovičního množství nejsem schopná v mixéru umixovat (prostě je toho málo), dělám z 300g ořechů. Hotovou pastu, která vám zůstane, dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Můžete využít do dalšího pečení, přidat do kaše nebo třeba na lívance.

Ingredience:
150 loupaných mandlí
150 g lískových ořechů
300 g cukru

Postup:
  • Rozehřejte troubu na 160°C. Na plech vsypte lískové ořechy a 10 minut je opékejte v troubě, občas promíchejte. po deseti minutách nasypte na čistou útěrku, nechte trochu vychladnout a mnutím přes útěrku je zbavte slupek. Mezitím co budete čistit lískové ořechy, nechte v troubě 10 minut opražit i mandle. Oloupané ořechy i mandle nechte stranou a připravte karamel.
  • Karamel: Do silnostěnné pánve vsypte polovinu cukru a pomalu nechte rozpouštět. Karamelem při rozpouštění nemíchejte, vytvořily by se hrudky. Pánví můžete kroužit. Když se cukr roztaví, vsypte druhou polovinu cukru a opět nechte pomalu rozpustit. Rozpuštěný karamel promíchejte a vsypte mandle i ořechy, promíchejte a vlijte na plech vyložený pečícím papírem do jedné vrstvy a nechte zcela vychladnout. POZOR! Při práci s karamelem dávejte extra velký pozor, ať na vás horký karamel nekápne! Směs karamelu a ořechů nikdy nelejte do skleněné nádoby!!
  • Ztuhlou směs rozlámejte, kousek si nechte na hrubé posekání a ozdobu dortu a zbytek vložte do mixéru a rozmixujte do pasty. Zpočátku při mixování uslyšíte hrozné zvuky, ale nakonec by se měla pasta zadařit umixovat.

Čokoládové listy:
Čokoládová poleva (použila jsem tmavou)
Listy podle vlastního výběru

Nejlepší je se podívat na list zespodu a vybírat ty s výraznou kresbou.

Postup:
  • Čokoládovou polevu rozpusťte ve vodní lázni.
  • Listy opláchněte vodou a nesušte, nechte mokré.
  • Jemným štětečkem potřete spodní stranu listu (na spodní straně je výraznější žebrování)rozpuštěnou čokoládou, dejte na talířek a vložte na pár minut do mrazáku. Po pár minutách list z čokolády opatrně sloupněte a do doby zdobení dortu uchovávejte v lednici.
Dokončení:
Dortový korpus 2x prořízněte. Jeden díl potřete pořádnou vrstvou krému praliné a na druhý díl navrstvěte hruškový krém. Po přiklopení celý dort potřete mascarpone krémem, uhlaďte a vršek dortu ozdobte nasekanými ořechy v karamelu a čokolisty.







Žádné komentáře :

Okomentovat