13 října 2019

DORT MELOUN


Dort, co vypadá jako meloun! 
Letos nahrávám recept trošku s křížkem po funuse, protože tenhle dortík se hodí na letní oslavy. Ale proč si neupéct meloun i na podzim :)

Formu na dort můžete použít i menší, jen vrstvy budou silnější, ale vůbec to nevadí.

Ingredience
1 dortová forma 28 cm

250 g čerstvého baby špenátu (=2 vaničky)
2 vejce L
90 g cukru
130 ml oleje
200 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička citrónové kůry

+ na promazání meruňková marmeláda
+ čokoláda nebo čokoládové pecky na ozdobu

Krém:
125 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka

Poleva:
2 sáčky červeného želé
500 ml vody
6 lžic červené šťávy - sirupu (např.malinového nebo rybízového)

Postup:
  • Baby špenát v mixéru rozmixujte úplně dohladka.
  • Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a pomaličku k nim přilévejte olej a stále šlehejte.
  • Přidejte rozmixovaný špenát a citrónovou kůru a promíchejte.
  • Do směsi přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a promíchejte.
  • Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 170°C asi 25 minut. Propečení zkoušejte špejlí, těsto se na špejli nesmí lepit.
  • Upečený korpus nechte vychladnout. 
  • Krém: Všechny ingredience na krém vložte do nádoby a vyšlehejte je do husta.
  • Želé uvařte podle návodu. Já místo cukru přidávám sirup, želé nejen osladí, ale i ochutí.
  • Korpus rozřízněte a potřete marmeládou. Spojte a vraťte do dortové formy. Potřete krémem a dejte vychladit do lednice.
  • Na povrch krému buď rozmístěte čokoládové pecky a pokud pecky nemáte (jako já), stačí rozpustit trochu čokolády. Čokoládu nakapejte na krém a špejlí kapky protáhněte do tvaru pecky a chvilku počkejte, až čokoláda zatuhne.
  • Nakonec celý povrch zalijte želé a opět nechte v lednici ztuhnout.





1 komentář :

  1. to je nádhera, jako živý, děti se zblázní radostí...Bude to zimní meloun...a letní necháme tak, jak je...úúúúžasný nápad, díky!!!! Nelly s :O)))))

    OdpovědětVymazat