08 srpna 2019

FAZOLKY NA KYSELO


Dneska jsme si k obědu dali letní chalupářskou klasiku. Fazolky na smetaně na kyselo. Jak na chalupě nemám žádné speciální koření ani ochucovadla, vařím tady úplně jednoduchá jídla. Navíc mám spoustu zeleniny ze zahrádky, domácí vajíčka od sousedů, co si víc přát :)

Ingredience:
4 porce

600 g fazolek
60 g másla (3 plné lžíce)
30 g hladké mouky (4 zarovnané lžíce)
700 ml vývaru (použila jsem kuřecí)
250 ml smetany ke šlehání
pepř
sůl
2 lžíce octa

+ brambory uvařené na loupačku
+ 4 vajíčka uvařená na hniličku nebo na měkko (podle chuti)

Postup:

  • V hluboké pánvi nechte rozpustit máslo a přidejte mouku. Umíchejte světlou jíšku, kterou zalijte po částech vývarem a metličkou rychle rozmíchávejte, ať se neudělají žmolky. 
  • Za občasného promíchání nechte 20 minut vařit na mírném ohni a mezitím si připravte brambory a fazolky. Brambory dejte vařit ve slupce. Po uvaření oloupejte. Fazolkám odkrojte stopku a podle chuti a velikosti je buď nechte vcelku nebo je pokrájejte na kousky. Dejte vařit do osolené vody do měkka, po uvaření slijte. Uvařte vajíčka.
  • Do omáčky vlijte smetanu, promíchejte, ochutnejte a osolte a opepřete. Přidejte ocet, promíchejte a opět ochutnejte. Přidejte fazolky a ještě krátce společně prohřejte.
  • Podávejte s bramborem a vajíčkem.




Žádné komentáře :

Okomentovat