11 října 2018

DOMÁCÍ KEČUP


Kečup jsme doma nikdy nedělali a ani jsem nemyslela, že ho někdy zkusím. Letošní úroda rajčat a následný nálet vinných mušek na ta sklizená mě donutil udělat kečup, protože nechat rajčata muškám na pospas by byla věčná škoda. Konzistence kečupu je spíš omáčková. Nečekejte takovou tu obchodovou pudinkovou konzistenci. Ale chuť kečupová je a to je hlavní. Cukru je v kečupu docela málo, záleží na chuti a sladkosti rajčat a navíc doma nemáme rádi moc sladký kečup. Proto se řiďte vlastní chutí a kečup si doslaďte tak, aby vám chutnal.
Tip: nakonec můžete do kečupu dát trochu chilli. I já jsem do několika lahviček přidala pár kapek chilli omáčky.


Ingredience:

2 kg červených rajčat
4 červená jablka
2 větší cibule
100 g krupicového cukru
120 ml vinného octa
120 ml vody 
2,5 lžičky soli
6 bobkových listů
10 kuliček pepře
10 kuliček nového koření
10 hřebíčků
malý svitek skořice

Postup:

  • Rajčata omyjte a nakrájejte. Velká na kostičky, malá cherry stačí překrojit. Jablkům vykrájejte jádřince a i se slupkou je nakrájejte na kostičky, cibuli také nakrájejte na kostičky a vše dejte do hrnce.
  • Přidejte ocet, vodu, sůl, cukr a koření, které je nejlepší zabalit do kousku gázy, ať ho nakonec v rajčatech nemusíte pracně lovit.
  • Vařte na mírném plameni hodinu-hodinu a půl, až budou rajčata rozvařená. Občas promíchejte.
  • Z hrnce vylovte koření a směs promixujte tyčovým mixérem. Nakonec ještě kečup propasírujte přes cedník a horký ho plňte do vyvařených sklenic. Skleničky zavíčkujte a postavte dnem vzhůru až do vychladnutí.

Žádné komentáře :

Okomentovat