01 září 2018

HALUŠKY S BRYNZOU A SLANINOU


Když jsem fotku halušek dala na Instagram, přišlo mi několik zpráv, ať je určitě dám na blog. Původně jsem to v plánu neměla, protože halušky dělám podle receptu, za který by mě možná Slováci uškrtili :-) Je v něm totiž vajíčko! A do pravých slovenských halušek prý nepatří. Ale zase se mi tyhle halušky daří a nikdy se mi nestalo, že by se nepovedly nebo byly tvrdé, takže to risknu a tady je ten, podle mne, nejlepší recept na halušky :)

Ingredience
4 velké porce

1 kg syrových brambor
200 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
1 vejce (M)
1 lžička soli

+

400 g brynzy
200 g anglické slaniny vcelku
2 jarní cibulky


Postup:

  • Brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte. Vymačkejte z nich zlehka vodu. Záleží na tom, jak jsou brambory vodnaté, občas jsou skoro suché, občas úplně plavou...každopádně je nechceme mít úplně do sucha vymačkané, spíš jen ať na dně mísy není loužička. Vymačkanou vodu nevylévejte.
  • K bramborám přidejte vejce a promíchejte. Přidejte oba druhy mouky, osolte a vše promíchejte, až vznikne těsto, které by mělo být dost husté. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu hladké mouky. Pokud je husté až moc, přidejte vodu z brambor (nebo vodu).
  • Do většího hrnce dejte vařit neosolenou vodu. 
  • Mezitím pokrájejte anglickou slaninu na malé kostičky a na pánvi opečte do křupava.
  • Do vroucí vody přes haluškový cedník pasírujte těsto. Pokud děláte jen 2 porce, jde to udělat i na jeden zátah. Pokud je porcí víc, průběžně vyplavané halušky vybírejte (např.děrovanou naběračkou nebo malým cedníkem). Hotové halušky v míse promíchejte s trochou oleje (třeba toho od slaniny), ať se neslepí. Hotové halušky poznáte tak, že vyplavou na hladinu.
  • K horkým hotovým haluškám přidejte brynzu a občas pomalu promíchejte, nechte ať se rozpustí a obalí každou halušku. Hotové halušky rozdělte na talíře a každou porci posypejte slaninou a pokrájenou jarní cibulkou.
P.S. Brynza na halušky se většinou ředí několika lžícemi zakysané smetany, pokud máte brynzy málo nebo třeba nechcete tak výraznou chuť, můžete brynzu taky naředit. Ale my to máme nejradši tak, jak jsem popsala v receptu :)



Žádné komentáře :

Okomentovat