20 září 2018

MELITZANOSALATA


Řecká pomazánka z lilků. Jako se všemi recepty na pomazánky, i tady platí, že co recept, to originál. I proto nenajdete pečenou papriku v každé pomazánce, ale já ji tam mám moc ráda. Nevýraznému lilku dodá šmrnc a pěkné kouřové aroma.
Nejlepší je namazaná na čerstvé křupavé bagetě, opečené bagetě nebo topince.

Ingredience:

2 větší lilky
1 velká kapie (nebo 2 malé)
1 malá červená cibule
1 lžíce hustého řeckého jogurtu (jde nahradit zakysanou smetanou)
1 stroužek česneku
1 lžička citrónové šťávy
sůl
pepř
olivový olej

Postup:

  • Troubu zapněte na nejvyšší výkon a funkci gril. Kapii vložte do trouby a nechte ji opéct tak, až se na ní udělají černé puchýře. Na pohled bude až spálená, ale to přesně chceme, spálená slupka se z kapie nakonec oloupe. Opečenou kapii vložte do igelitového sáčku nebo krabičky, uzavřete a kapii nechte zapařit.
  • Troubu nastavte na pečení a teplotu snižte na 190°C. Lilky podélně rozřízněte, osolte a nechte 10 minut "vypotit", poté opláchněte vodou a osušte. Dužinu nařezejte šikmými řezy do mřížky, ale pozor, snažte se neprokrojit slupku. Pokapejte olivovým olejem a dejte na 40 minut péct do trouby. Po upečení nechte vychladnout.
  • Z kapie oloupejte slupku a odstraňte semínka. Kapii nakrájejte nadrobno.
  • Na olivovém oleji opečte nadrobno porájenou cibuli, po chvilce přidejte i jemně (co nejjemněji) pokrájený česnek. Nechte vychladnout.
  • Nakonec vydlabejte lžící dužinu z lilků a nožem ji nakrájejte najemno, přidejte kapii, opečenou cibuli s česnekem, citrónovou šťávu, podle chuti osolte a opepřete a vmíchejte lžíci řeckého jogurtu nebo kysané smetany. Vše dobře promíchejte.





2 komentáře :