18 května 2018

KRÉMOVÝ REBARBOROVÝ KOLÁČ


Svou krémovou (a po rebarboře skvěle nakyslou) náplní mi připomíná sladkou variantu tradičního slaného quiche.
I když se možná zdá na první pohled pracnější než klasické drobenkové koláče, je snadný. Včera pozdě večer jsem ho upekla, dneska po práci vyfotila (zbytek :)) a rychle šup s ním na blog. Ať ho taky zkusíte, když je teď ta rebarborová sezóna v plném proudu.

Ingredience:
koláčová forma 36x13 cm

Těsto:
120 g hladké mouky
60 g másla
60 g cukru
špetka soli
1 malé vajíčko

Náplň:
350 g rebarbory (už očištěné)
2 lžíce cukru
2 vejce
45 g medu
150 g bílého jogurtu
0,5 lžičky škrobu
1 lžička skořice
1 lžička vanilkového extraktu

Postup:
  • Nejdřív připravte těsto. Všechny ingredience vložte do mísy a uhněťte těsto. Zabalte ho do fólie a uložte na 30 minut do lednice. Těsto můžete připravit i den dopředu.
  • Mladé a tenké výhonky rebarbory nakrájejte na přibližně 3 cm špalíčky, starší a silné výhonky předtím oloupejte. V zapékací misce promíchejte s cukrem a na 15 minut dejte do trouby vyhřáté na 180°C. Po patnácti minutách vyndejte a nechte lehce vychladnout. Pokud rebarbora pustí hodně šťávy, nechte ji na cedníku okapat.
  • Do misky dejte všechny ingredience na náplň kromě rebarbory a metličkou dobře promíchejte. Přidejte rebarboru.
  • Z těsta vyválejte placku trochu větší než je vaše koláčová forma. Těstem formu vyložte, přečnívající těsto odřízněte a zbytky použijte na případné opravy nebo jím zesilte okraj těsta. Vidličkou propíchejte těsto a dejte na 10 minut zapéct do trouby na 180°C (pokud jste zvyklí, můžete těsto zatížit fazolemi, ale peču ho bez fazolí a nenafukuje se).
  • Po deseti minutách na těsto nalijte náplň a pečte do zlatova přibližně 25 minut. Vršek náplně by měl být pevný, ale vnitřek zůstane krémový.

1 komentář :

  1. MŃam, takový recept jsem zrovna potřebovala. Rebarboru máme v lednici a týden se dohadujeme, kdo z ní něco udělá. Bohužel se ale učim na státnice a do pečení se mi kvůli výčitkám svědomí nechtělo..tak snad mamku přemluvím, aby zvolila tentokrát váš recept, místo piškotového koláče. :)

    BLOG Corculum | Stepanka_T

    OdpovědětVymazat