06 května 2018

PAMPELIŠKOVÝ MED





Louky plné pampelišek úplně vybízí k tomu, udělat si pampeliškový med. I když je to spíš takový hustý sirup medové konzistence. S pravým medem nic společného nemá. 
Pampelišek je teď tolik, že jsem 400 květů natrhala za deset minut. Tak se nebojte toho čísla a zkuste ho taky :)

Pampeliškové květy je nejlepší sbírat po ránu a na odlehlé louce dál od silnice nebo hnojeného pole. Nechám na vás jestli květy budete omývat nebo ne. Stejně jako u bezinkového sirupu je nepropírám tak ani tady ne. Propláchnutím se totiž smyje i většina pylu.

Ingredience:

400 pampeliškových květů
2 citróny (ideálně chemicky neošetřené nebo aspoň dobře umyté)
2 litry vody
2 kg cukru (třtinový nebo bílý)

Postup:
  • Pampeliškové květy vložte do hrnce, přidejte na kolečka pokrájené citróny a zalijte 2 litry vody. Přiveďte k varu a na mírném ohni 10 minut povařte. Pampelišky nechte do druhého dne ve vodě vylouhovat.
  • Druhý den si připravte větší hrnec (po přidání cukru bude tekutiny dvakrát tolik) a pampelišky přeceďte přes cedník vyložený plátýnkem. Z pampelišek vymačkejte všechnu tekutinu a můžete je vyhodit.
  • Do hrnce přisypte 2 kg cukru a pomalu přiveďte k varu, občas promíchejte, ať se cukr dobře rozpustí. Na mírném ohni vařte přibližně 1,5-2 hodiny, až tekutina začne houstnout. 


Pamatujte, že po vychladnutí med zhoustne ještě víc. Pokud si nejste jisti konzistencí, odeberte trochu medu do skleničky a dejte vychladnout do lednice. Uvidíte jestli je potřeba ho ještě vařit. Měl by mít konzistenci tekutého medu. Když jsem ho totiž kdysi dělala poprvé, myslela jsem, že medovou konzistenci má mít už při vaření a nakonec po vychladnutí z něj byl spíš pampeliškový karamel:).




2 komentáře :

  1. Tak jednoduché a tak výborné :-) Dělávám taky, letos mě překvapil syn. Pustil se do něj, přidal skořici, hrebíček a pomeranč. Med je výborný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super nápad, příští rok to vyzkouším:-) Já ho zatím ochucovala jen bylinkami.

      Vymazat