24 července 2015

MUSAKA



Musaka je tradiční balkánské jídlo. Nejznámější je řecká musaka, která se skládá z vrstev rajčat, lilků, brambor, mletého masa a bešamelu.
V Řecku jsme musaku měli mnohokrát. Ne vždy byla podle našich představ. Hlavní "problém" byl, že často doslova plavala v oleji. 
A jak na to, aby musaka byla dobrá, ale ne až tak moc mastná? Zásadní je, neopékat lilky ve vrstvě oleje na pánvi. Lilek totiž vypije, co mu nalijete. A opečený v oleji na pánvi je vždycky úplně nacucaný a mastný. Takže stačí kolečka lilku ogrilovat v troubě nasucho, maximálně lehce potřít pomocí mašlovačky olivovým olejem.
Pokud nemáte troubu s grilem, můžete kolečka lilku opéct na grilovací pánvi nebo i na obyčejné pánvi. V tom případě to asi nepůjde úplně nasucho. Důležité je, kolečka lilku olejem vždy jenom lehce potřít a nikdy nesmažit ve vrstvě.
Mleté maso do musaky nejčastěji dávám hovězí. Výborné je jehněčí a použít můžete i mix hovězí+vepřové.
Musaka není žádná rychlovka. Je docela časově náročná, ale je tak dobrá, že se vám ten čas, který s ní strávíte, určitě vyplatí:)
A tady už je náš osvědčený recept na musaku: 

Ingredience:
na 6-8 porcí
750g mletého masa
1 velká cibule
70g rajčatového protlaku
2 lilky
2 stroužky česneku
800g (2 plechovky) krájených rajčat
750g brambor
menší svitek skořice
1 bobkový list
1 lžíce oregana
olivový olej
sůl, pepř

bešamel:
800ml mléka
200g jogurtu
2 vejce
5 lžic strouhaného parmazánu
90g másla
50g hladké mouky (obyčejné pšeničné nebo např.bílé kukuřičné)
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku

Postup:
  • Lilky nakrájejte na kolečka (asi 3mm), jemně posolte a nechte chvíli "vypotit" vodu. Vodu z nich setřete, každé kolečko lehce potřete olivovým olejem a postupně ogrilujte v troubě.
  • Cibuli a česnek pokrájejte najemno. Cibuli začněte opékat na oleji. Když zesklovatí, přihoďte česnek, opékejte ještě asi minutu a přidejte maso. To opékejte tak dlouho, až budou jednotlivé kousky mletého od sebe oddělené a ze všech stran zatažené.
  • K masu vmíchejte protlak, rajčata, přidejte bobkový list, skořici, oregano, osolte, opepřete a pod pokličkou duste 15-20 minut. 
  • Oloupné brambory nakrájejte na plátky (tak 2-3mm tenké) a krátce je předvařte ve vodě: plátky vložte do studené, osolené vody a přiveďte k varu. Stačí 1-2 minuty vařit a můžete brambory scedit.
  • Připravte bešamel: rozehřejte máslo a vmíchejte k němu mouku. Upražte světlou jíšku (minutu, dvě), přilijte mléko, pořádně metličkou prošlehejte, ať nemáte v bešamelu žmolky. Za stálého míchání přiveďte k varu a přibližně 3-5 minut zahřívejte, až bešamel pěkně zhoustne. Nechte lehce vychladnout a vmíchejte jogurt i vejce. Osolte, opepřete, přidejte muškátový oříšek a strouhaný sýr.
  • A teď už můžete vrstvit musaku. Zapékací misku vytřete máslem a vlijte tenkou vrstvičku bešamelu. Na něj dejte vrstvu brambor, vrstvu rajčat s masem, vrstvu lilků, tenkou vrstvu bešamelu, vrstvu brambor, vrstvu masa s rajčaty a vše nakonec zalijte pořádnou vrstvou bešamelu.
  • Na 180°C pečte asi 45 minut.
  • Musaku je nejlepší dělat den předem, lépe se krájí. Při krájení čerstvé musaky se jednotlivé vrstvy rozjíždí.
 
 
 

2 komentáře :