15 července 2015

KRÁLÍK S RAJČATY, OLIVAMI A POLENTOVÝM KNEDLÍKEM

Králík od našich sousedů na chalupě + samé dobré věci = recept v italském stylu.
Hodně lidí říká, že králíka neradi, že je suchý. Nebojte, tenhle si plave v rajčatech a je krásně šťavnatý. A zkuste i polentový knedlík. Kromě toho, že je vážně dobrý, je i extra rychlý. Kdo by chtěl, může vyzkoušet i starší recept na králíka se smetanovou omáčkou ;)

Ingredience:
1 králík, rozporcovaný
400ml kuřecího vývaru
400ml sekaných konzervovaných rajčat (1 plechovka)
2 cibule
2 mrkve
5 sušených rajčat
asi 20 vypeckovaných černých oliv
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
3 stroužky česneku
5 větviček tymiánu
sůl, pepř
olivový olej

POLENTOVÝ KNEDLÍK:
na 8 koleček knedlíku (=4 porce)
130g instantní polenty
1 šalotka
40g strouhaného sýra (použila jsem ementál)
500ml vývaru (použila jsem kuřecí)
máslo
+mističky na vytvarování polenty do kulata

Postup:
  • Nejdříve rozporcujte králíka. Mrkev pokrájejte na půlkolečka, cibuli a česnek nadrobno.
  • Jednotlivé porce masa osolte a opepřete. Do pánve vlijte trochu oleje a králíka na něm z obou stran opečte. Opečené kousky dejte do pekáčku a na pánev dejte opékat cibuli. Když začne sklovatět přidejte mrkev a nakonec, když už mrkev i cibule bude zlátnout, přidejte i česnek.
  • Orestovanou zeleninu přidejte do pekáčku ke králíkovi. Podlijte vývarem - ze začátku stačí tak 250 - 300ml, zbytek nechte na pozdější podlití. Přidejte i sekaná rajčata, bobkový list, nové koření a tymián. Přikryjte a nechte dusit 40 minut na 180°C.
  • Po 40 minutách přidejte na půlky pokrájené olivy a na kostičky pokrájená sušená rajčata. Pokud je potřeba, podlijte další částí vývaru a duste doměkka, asi tak dalších 40 minut.

                                                              Polentový knedlík:
  • Na másle opečte najemno pokrájenou šalotku. V okamžiku kdy zezlátne, přilijte vývar. Přiveďte k varu a po částech vsypte polentu. Nezapomeňte pořádně míchat, ideálně metličkou a opravdu pozor na žmolky:)
  •  Za okamžik začne polenta houstnout. Ještě chvíli míchejte, stačí minuta, dvě..a přidejte strouhaný sýr. I ten do polenty dobře vmíchejte a už můžete začít vymazávat mističky máslem a plnit je polentou, která s tím jak chladne i docela rychle tuhne.
  • Naplněné mističky nechte zchladnout tak, aby šel knedlík vcelku vyklopit ven. Každý vyklopený kousek ještě přepulte, budou vypadat přesně jako bramborové knedlíky. Já na to použila keramické mističky s průměrem 7cm. Ke každé porci jsem počítala s jednou mističkou. 

2 komentáře :

  1. Perfektni1!! Tak rychle jsem nikdy z zadneho blogu nic neuvarila. Dnes bude k obedu, ochutnala jsem a je lahodny! Take se mi strasne moc libi fotky, jsou perfektni!!! Ciste, krasne! Muj nejoblibenejsi blog to je ;-* Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi udělalo radost! Moc děkuju a jsem ráda, že se povedl a chutná;-) P.

      Vymazat