14 února 2024

GRAUBÜNDENSKÁ POLÉVKA S JEČMENEM



Pokud mě sledujete na sociálních sítích, mohli jste si všimnout polévky, kterou jsme před nedávnem ochutnali cestou na Caumasee ve Švýcarsku. Byla obyčejná, ale neobyčejně dobrá. Bündner Gerstensuppe.

Našla jsem několik receptů a z nich udělala takový zlatý střed, protože třeba Zdenda si ve Švýcarsku dal verzi s jejich místní nakyslou klobáskou a to tady stejně neseženeme, takže jsem použila u nás běžné suroviny.

P.S. V originálu je použité Bündnerfleisch, což je sušené hovězí, typické pro kanton Graubünden. Protože ani ve Švýcarsku nedodržují u této polévky vždy přesné ingredience, vyměnila jsem tuhle specialitu za u nás dostupný libový tyrolský špek.

Chuť a vzhled polévky jsem se snažila připodobnit polévce, kterou jsme jedli ve Švýcarsku. Na ní mě zaujala na miniaturní kousky nakrájená zelenina i maso. Všechno v polévce bylo ve velikosti krup. Proto jsem všechnu zeleninu i já nakrájela opravdu nadrobno a chuťově i vzhledově se velmi přiblížila mému vzoru. Tahle polévka se určitě zařadila mezi naše oblíbené, výborná a z docela obyčejných surovin.

Polévka je sytá a je vhodná jako lehký hlavní chod.

Ingredience:

2 l polévky


150 g pórku

150 g mrkve

150 g celeru

50 g tyrolského špeku

1 cibule

2 bobkové listy

2 hřebíčky

1 lžíce másla

100 g ječných krup

1,5 litru vývaru (hovězí, kuřecí)

sůl, pepř

5 polévkových lžic smetany 33%

1 svazek pažitky


Postup:

  • Pórek, mrkev, celer i maso nakrájejte na velmi malé kostičky. 
  • Cibuli oloupejte, rozpulte a do každé poloviny zapíchněte jeden hřebíček.
  • V hrnci rozpusťte lžíci másla. Přidejte zeleninu a maso a 5 minut restujte.
  • Přidejte propláchnuté kroupy, promíchejte a krátce orestujte. Přilijte vývar (měla jsem už osolený, proto jsem polévku nesolila).
  • Přidejte cibuli s hřebíčkem a bobkové listy. Přiveďte k varu a vařte 40 minut.
  • Po dovaření vyndejte cibuli s hřebíčkem a bobkové listy. Přidejte smetanu, opepřete a ochutnejte, podle chuti můžete přisolit.
  • Na talíři posypte bohatě pažitkou.




Žádné komentáře :

Okomentovat