11 října 2022

KUŘE S ESTRAGONOVOU OMÁČKOU

Jak upéct to nejšťavnatější kuře? Naložit ho na pár hodin do slano-sladkého a kořeněného nálevu. Kuře do nálevu nakládám na 6 hodin. Myslím, že tak 8 hodin je maximum, nálev je hodně slaný a mám vyzkoušeno, že 6 hodin stačí.

Recept je grilovací, ale naložené kuře můžete upéct i v troubě. Tenhle recept tady totiž mám 3 roky! Jo! 3 roky a pořád jsem nebyla schopná ho dokončit. Už je sice zase říjen, ale je pěkně, gril se ještě vytáhnout dá a na zahradě je ještě spousta estragonu. 












Ingredience:

4 porce

1 kuře

 brambory jako příloha (vařené ve slupce a nakonec krátce opečené na grilu nebo podle chuti)


Solný kořeněný lák na kuře:

150 g cukru krupice

200 g soli

3 bobkové listy

10 kuliček pepře

5 kuliček nového koření

Kůra z 1 citrónu (žlutá část)

Pár větviček tymiánu

3 litry vody


+ máslo na potírání kuřete při grilování



Estragonová omáčka:

3 lžíce másla

2 šalotky

200 ml bílého vína

160 ml kuřecího vývaru

100 ml smetany ke šlehání

2 lžíce dijónské hořčice

2 lžíce estragonu, jemně posekaného

sůl

pepř


Postup:

  • Den předem připravte nálev na kuře. Všechny ingredience zalijte vodou, svařte a nechte vychladit. Do vychlazeného nálevu ponořte kuře a nechte 6-8 hodin ponořené. Buď to můžete udělat večer a kuře nechat v nálevu přes noc, pokud chcete kuře k obědu nebo uvařte nálev večer, přes noc nechte vystydnout a kuře naložte hned ráno na odpolední/večerní grilovačku.
  • Kuře ponořte celé a v případě potřeby zatižte třeba menší poklicí.
  • Naložené kuře vyndejte z nálevu a osušte. 
  • Rozpalte gril a položte na něj kuře. Kuře vždycky grilujeme nepřímo, uhlíky jsou rozhrnuté po stranách. Než je kuře krásně měkké, trvá to asi 50-60  minut. Během grilování potíráme kuře rozpuštěným máslem.
  • Než se kuře upeče, připravte omáčku. Na (ideálně přepuštěném) másle opečte dozlatova jemně pokrájenou šalotku. Přilijte víno a nechte zredukovat o polovinu, odpařit alkohol. Přilijte vývar, pět minut povařte. Přidejte hořčici, promíchejte a přilijte smetanu. Osolte a opepřete a povařte do zhoustnutí. Deset až patnáct minut, záleží jak zprudka budete vařit. Nakonec vmíchejte čerstvý posekaný estragon. Ochutnejte a podle chuti dosolte nebo opepřete.



Žádné komentáře :

Okomentovat