28 června 2020

PAELLA




Znáte paellu jenom v mořské variantě s krevetami a mušlemi? Pro spoustu lidí může být problém sehnat kvalitní mořské plody a tak se mi moc líbí tahle pro Čechy asi dostupnější verze s kuřecími paličkami. Na paellu potřebujete speciální rýži, kterou seženete v eshopu edelikatesy.cz.
Když jsem dostala možnost, vybrat si a vyzkoušet jejich španělské lahůdky, hned jsem věděla, co z nich budu vařit:-) Rýži na paellu nikdy neproplachujte. Škrob paellu musí zahustit a spojit. Rýže na paellu je speciální kulatozrnná rýže, která je extra tvrdá. Říká se, že základem paelly je speciální pánev a rýže. Bez speciální pánve se podle mě klidně obejdete, ale bez rýže na paellu to nepůjde :)


Ingredience:
4 porce

10 kuřecích paliček
1 malá cibule
0,5 lžičky uzené papriky
chilli podle chuti
2 lžíce olivového oleje
70 g rajčatového protaku (2 lžíce)
400 ml kuřecího vývaru
150g čerstvých špenátových listů
1 citrón
sůl
pepř


Postup:
  • Kuřecí papričky potřete olivovým olejem, osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem, vložte do pánve vhodné do trouby a na 200°C pečte 20 minut. Občas otočte, ať se pěkně opečou ze všech stran.
  • Mezitím, co se paličky pečou, oloupejte a pokrájejte chorizo klobásku na plátky, cibuli a grilované papriky na kostičky a petržel jemně posekejte.
  • Po 20ti minutách vyndejte z pánve paličky včetně výpeku a dejte stranou. Do pánve vlijte trochu olivového oleje a přidejte cibuli, asi minutu opékejte a přidejte chorizo. Společně opékejte další 2-3 minuty.
  • Přidejte pokrájenou pečenou papriku, protlak, uzenou papriku a chilli. Přidejte rýži a vše společně asi 2-3 minuty zahřívejte a promíchávejte, ať se rýže rovnoměrně obalí rajčatovou směsí. 
  • Přilijte víno. Jakmile se víno vsákne do rýže (což je téměř ihned), přilijte vývar, přihoďte špenátové listy a polovinu petrželky. Pokud máte nesolený vývar, nezapomeňte jídlo osolit. Vše promíchejte a na rýži vyskládejte kuřecí paličky. 
  • Odkrytou pánev s paellou vložte do trouby a na 180°C pečte 30 minut. Rýže by měla být hotová, pokud nebude, přikryjte pánev poklicí a nechte ještě 5-10 minut dojít (mimo troubu).
  • Paellu posypejte zbylou petrželkou, pánev položte doprostřed stolu společně se čtvrtkami citrónu na dochucení.










Žádné komentáře :

Okomentovat