10 května 2020

KVÁSKOVÁ PIZZA


Z kvásku jsem nikdy nezkoušela péct nic jiného než chleba. Drožďová krize mě donutila začít péct nejen chleba. Původně jsem chtěla přidat recept na pizza těsto z droždí. Ale řeknu vám, že kváskovému těstu se nevyrovná. S ním se tak krásně pracuje, vytahuje se skoro samo a ta chuť! 

Ideální je, večer udělat rozkvas, ráno těsto a večer péct. Nebo ráno udělat rozkvas, večer těsto a druhý den večer péct, to taky jde.

Pokud pečete chleba a jste zvyklí dělat rozkvas z žitného kvásku a žitné mouky, nebojte. Žitný kvásek a pšeničná mouka fungují perfektně. Žitný kvásek kvůli pizze nemusíte vůbec předělávat na pšeničný )

Ingredience:
na 4 pizzy

Rozkvas:
1 lžíce žitného kvásku
100 g pšeničné hladké mouky
100 g vody

Těsto:
Celý rozkvas
500 g pšeničné hladké mouky
300 g vody
2 lžíce olivového oleje
10 g soli

Postup:

  • Rozkvas připravuji většinou večer a ráno dělám těsto. Rozkvas potřebuje 10- 12 hodin v pokojové teplotě. U chleba sleduji, aby se množství rozkvasu zvětšilo na dvojnásobek, u pizzy mám odzkoušené, že stačí nechat přes noc na lince a krásně "nabublá". A jestli je množství úplně přesně dvojnásobné neřeším, těsto vždy kyne krásně. 
  • Připravte těsto. Do mísy dejte celý rozkvas, přidejte vodu a rozmíchejte. Přidejte všechny ostatní ingredience. Vypracujte hladké těsto. 
  • Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu a rozdělte na 4 stejně velké části. Každou část ještě ručně prohněťte, v případě potřeby použijte hladkou mouku, ať se vám těsto nelepí na ruce, a vytvořte 4 bochánky. Každý bochánek těsta potřete olivovým olejem (ze všech stran, aby se těsto k sáčku nepřilepilo) a vložte do mikrotenového sáčku. Sáček nahoře zatočte, ale těstu nechte místo, neutahujte na těsno (z tohoto důvodu není vhodná potravinová fólie - kynoucí těsto z ní poleze ven). 
  • Těsta v sáčcích vložte do mísy a dejte kynout do lednice na 10 - 24 hodin (podle potřeby). 
  • Hodinu před přípravou pizzy těsto vyndejte a nechte dál v sáčku dokynout při pokojové teplotě.
  • Pizzu pečte na plechu vyloženém pečícím papírem (pokud nemáte např. pizza kámen a vlastní vychytávky). Před vyndáním těsta ze sáčku si pečící papír poprašte hladkou moukou a ruce potřete olivovým olejem. Ze sáčku vyklopte těsto na papír. Těsto už nehněťte! Nešlo by snadno roztahovat do tenké placky. Pokud stejně jako já neovládáte roztočení těsta nad hlavou :), vemte těsto na okraji do ruky. Začne se rychle vytahovat. Rychle ručkujte kolem dokola po okraji těsta a nakonec placku těsta položte na plech. Na plechu už jen dolaďte tvar a okraje.
  • Obložte oblíbenou kombinací chutí a pečte do křupava v troubě rozpálené na maximum. Podle trouby to trvá přibližně 15 minut. 


    P.S. Kulaté pizzy jsou pečené v naší domácí troubě, kde máme hranatější plech. Šišaté pizzy jsme pekli na chalupě, kde je v kachlových kamnech úzká a dlouhá trouba, proto ten tvar. Radši mám tenoučkou pizzu než abych lpěla za každou cenu na kulaté :)



6 komentářů :

  1. Jen nevidím, na jakou teplotu pečete ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V receptu je napsáno "v troubě rozpálené na maximum". Pizza v peci se peče okolo 300° pár minut a to doma v troubě neuděláte. Některá trouba má max 220°, ale jsou i trouby s 250°, proto píšu na maximum, podle trouby 😉

      Vymazat
    2. No právě. Každý to má jinak a třeba v pizza peci je přes 300°C a pizza je v ní hotová do pěti minut. Kdyžtak koukněte tady na fotky, jakou má mít pizza barvu. Okraje pěkně do křupava, ale ne spálené. Já na ní při pečení sem tam kouknu přes dvířka a když je pěkně vypečená tak vyndám. Nic nepeču, že bych si nastavila minutku a šla pryč, vždycky na to sem tam kouknu :-)

      Vymazat
  2. Hezky večer, děkuji za recept! Zkoušela jste někdy polovinu těsta zamrazit? Popr pokud bych dělala z poloviny mouky, udělám také rozkvas z polovicniho množství 50gvody 5ogmouky? Popr udělat 4 pizzy a 2 zamrazit? Děkuji, Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Hezký večer, teda...teď se omlouvám. Těsto na pizzu jsem mrazila, ale už je to dlouho a vůbec si nejsem jistá jestli to bylo těsto kváskové nebo z droždí. Ale vím, že to fungovalo. Jen si teda vůbec nejsem jistá, které těsto to bylo🤔 A jinak ano, na poloviční dávku těsta udělejte poloviční rozkvas😊

    OdpovědětVymazat