20 května 2020

KNÄCKEBROT

Není to ten klasický knackebrot, který známe z obchodu. Je tenoučký a křupavý. Jako suchary nebo chlebové chipsy. Je z žitné chlebové a špaldové hladké mouky. Když ho křoupu, úplně nejvíc mi připomíná vypečenou a křupavou kůrku chleba, takže můj sen, protože vypečená kůrka je na chlebu to nejlepší :)
Zkusila jsem ho upéct i v klasickém, známém tvaru, ale kulatý u mě jasně vede. Kulatý totiž rozválíte do dokonale tenké placky, uprostřed vykrojíte kolečko. To je kvůli lepšímu propečení a také se pak dá třeba provlíknout šňůrkou a zavěsit, i když to jsem s ním nikdy nedělala. Kulatý tvar s dírkou uprostřed je tradiční starý tvar domácího knackebrotu. Povrch můžete buď propíchat vidličkou nebo zkusit udělat důlky pomocí paličky na maso. Do křupava upečený knackebrot skladujte uzavřený v nádobě nebo jako my, na ošatce a překrytý čistou útěrkou. 

   
Ingredience:
na 12 kulatých knackebrotů

250 ml vlažné vody
150 ml kefíru
2 lžičky soli
1 sáček sušeného droždí (7g)
1 lžíce chlebového koření (např.od Sonnentoru)
250 g žitné mouky
220 g špaldové mouky

Na posypání:
1 lžíce chlebového koření nebo kmínu
2 lžíce drceného lněného semínka

Chlebové koření většinou obsahuje drcený kmín, fenykl, koriandr, černuchu.. Pokud vám nevadí aroma římského kmínu, i s ním můžete zkusit experimentovat. Koření si můžete buď koupit nebo zkusit umíchat. Nebo jednoduše místo chlebového koření použijte jenom kmín, ten v chlebu nikdy neškodí a každý ho má doma:)

Postup:
  • Do mísy vlijte vlažnou vodu a přilijte kefír. Přidejte droždí, sůl a koření, promíchejte. Nakonec přisypte mouky a umíchejte těsto. Těsto s vyšším obsahem žitné mouky je dobré zadělávat ručně. Můžete použít i robot, ale nenechávejte v něm těsto dlouho míchat.
  • Po uhnětení těsto rozdělte na 12 stejných bochánků (celé těsto zvážím, vydělím dvanácti a bochánky si vážím, zní to možná složitě, ale ve finále je to nejpřesnější a pro mě nejjednodušší). Bochánky nechte na pomoučněné ploše a přikryté vlhkou útěrkou hodinu kynout.
  • Troubu předehřejte na 200°C. Na pečícím papíru rozválejte každý bochánek do tenka. Když už to skoro budete mít, posypejte placku kořením a lněným semínkem a naposledy těsto přejeďte válečkem - koření se do těsta vtlačí a bude na něm lépe držet. Nakonec uprostřed každé placky vykrojte kolečko kvůli lepšímu propečení.
  • Pečící papír i s plackou přeneste na plech a každou placku hojně propíchejte vidličkou. Pečte 8-10 minut. Dobře hlídejte, placka musí být křupavá, ale jsou tak tenké, že se snadno připálí.
  • Nechte vychladnout na mřížce.









                      




Žádné komentáře :

Okomentovat