23 června 2020

LASKONKY

Dnes vám konečně přináším recept na naše laskonky. Pokud jste zvyklí na tradiční chuť laskonek, asi vás překvapí. Doufám, že mile. Většinou je totiž v laskonkách kokos a jsou plněné karamelovým krémem. Takže strašně sladké s ještě sladším. Moje skořápky sice sladké jsou, ale čokoládový krém je jen trošku doslazený, když ho ochutnáte samotný asi řeknete, že je málo sladký.
 V laskonkových skořápkách jsou mleté mandle, takže samotná skořápka chutí dost připomíná skořápku makronkovou. A když už jsme u té Francie, pařížský krém z extra hořké čokolády dokonale doplní laskonkovou sladkost a celková chuť je díky tomu krásně vyvážená.
Po naplnění krémem dejte laskonky do krabičky a nechte odpočívat do druhého dne v lednici. Skořápky se krásně rozleží a propojí s krémem a budete v sedmém nebi :)

Ingredience:
cca 40 mini laskonek

Sníh:
80 g bílků
40 g cukru krupice
špetka soli

Rozvar:
80 g cukru krupice
2 lžíce vody

Dokončení:
40 g cukru moučka
100 g jemně mletých mandlí (mandlové mouky)

Pařížský krém:
250 ml smetany ke šlehání
50 g cukru krupice
2 lžíce prosátého kakaa
100 g 78% čokolády
125 g másla

VYBAVENÍ: Kromě klasiky jako je váha nebo šlehač je u laskonek výhodou použít šablonku na laskonky a teploměr. Pokud teploměr nemáte, jako já u prvního pokusu o laskonky, udělejte si očko (průměr přibližně 1cm) z drátku, které připevněte na špejli. Rozvar jím budete zkoušet: namočíte očko do horkého rozvaru a ihned zkusíte fouknout jako přes bublifuk. Správně připravený rozvar udělá bublinu, ideálně bublinu vyfouknete a odletí skoro jako z bublifuku. Akorát bude samozřejmě těžší a tak poletí dolů a někde se přilepí :)

TIPY: Nejjednodušší je použít mandlovou mouku. Je pěkně jemně namletá a nebudete muset mandle loupat a strouhat. Možností je, použít jemně mleté vlašáky. Chuťově skvělé, výrazně ořechové, ale skořápky jsou trochu tmavší. Čokoládu použijte vysokoprocentní. Používám 78%, ale pokud máte 80 nebo třeba 70%, bez obav ji použijte.
Důležité je, aby čokoláda se smetanou a máslo měly před šleháním stejné teploty. Jinak se vám krém zdrcne.

Postup:
  • Bílky s cukrem ušlehejte v tuhý sníh. Mezitím, co se šlehají, připravte cukrový rozvar.
  • ROZVAR: Do kastrolku vsypte cukr a vlijte vodu, nemíchejte! Na mírném plameni zahřívejte. Směs začne od krajů směrem do středu probublávat. Ideální teplota rozvaru je 113-117°C (Teploměr nebo očko).
  • Šlehač dejte na nízké otáčky a pomalinku tenkým pramínkem přilévejte hotový rozvar a pořád pomalu šlehejte. Směs po nalití rozvaru ještě minutu pomalu šlehejte. Vznikne lesklý a tuhý, pevný sníh.
  • Nakonec stěrkou opatrně vmíchejte mandle, dobře promíchané s cukrem.
  • Na plech vyložený pečícím papírem položte šablonu. Lžící naneste laskonkovou směs a rovnou stěrkou setřete. Šablonu opatrně zvedněte a v troubě sušte 45 minut na 100°C (Horkovzduch 90°C)
  • Nechte vychladnout a odlepte z pečícího papíru.

PAŘÍŽSKÝ KRÉM:
  • V kastrolku zahřejte smetanu a přidejte nalámanou čokoládu. Pomalu zahřívejte a nechte čokoládu ve smetaně úplně rozpustit. Přidejte cukr a promíchejte.
  • Čokoládovou směs nechte vychladnout do pokojové teploty.
  • Do mísy vložte máslo pokojové teploty, přidejte prosáté kakao, přidejte i čokoládovou směs a vše vyšlehejte na hladký krém.
  • Laskonky pomocí zdobícího sáčku naplňte, slepte a uložené v krabičce je nechte v lednici do druhého dne rozležet. 








2 komentáře :

  1. Recept je výborně napsaný, oceňuji tipy :-) A laskonky vypadají luxusně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju: :-) Hlavně za ten recept, snažila jsem se to všechno co nejlíp popsat. Tak se mi to snad podařilo :-)

      Vymazat