17 července 2019

ŠVÝCARSKO


Druhý květnový týden jsme si užili ve Švýcarsku.
Jeli jsme autem. Záleží samozřejmě na tom, kam přesně máte namířeno, ale k Curyšskému jezeru je to v ideálním případě 6 hodin jízdy. My to zvládli i s delším obědem, procházkou a venčením Bruna za 8 hodin. Navíc budete mobilní a autem se dostanete na spoustu míst, odkud půjdete na výlet. Ve všech městech a na parkovištích budete platit parkování, ale cena není nijak vysoká, průměrně 1 frank na hodinu (= asi 23 kč). Budete potřebovat i dálniční známku, která se ve Švýcarsku dá koupit pouze roční. Stojí 40CHF což je přibližně 900kč (srovnání ceny známky u nás a ve Švýcarsku a srovnání dálnic u nás a ve Švýcarsku??)  
Do Švýcarska jsme nejeli za jídlem, ale spíš za přírodou a hlavně za ségrou. Co vím, tak pokud chcete dobré jídlo, vyražte do italské části Ticino. My se spokojili se sýry (spoustou sýrů:), pizzou a kebabem :)

Při příjezdu moc pěkně nebylo:

JEZERO WALENSEE A VODOPÁDY SEERENBACH
Nádherné smaragdové jezero obklopené horami u kterého najdete i vodopády.  Zaparkovali jsme kousek od města Amden, cesta pěšky k vodopádům a zpátky na parkoviště nám trvala asi 3 hodiny a 45 minut. Jezero musí ohromit každého svojí nádhernou smaragdovou barvou a průzračně čistou vodou. V létě se tady dá koupat, po cestě jsme míjeli i restauraci s půjčovnou surfů.

Zprvu půjdete po asfaltce. Na konci cesty jsou záchody a kohoutek s pitnou vodou. Potom už půjdete vyznačenou cestou po loukách. Nádherně kvetoucích loukách na kterých potkáte spoustu zvonících krav. Ve Švýcarsku neuvidíte tolik nekonečných lánů polí, ale obrovské a nádherné louky plné květin. Chrpy, zvonky, kopretiny, pantoflíčky a spousta dalších divoce rostoucích kytek.

Těsně u vstupu do lesa, kterým vede poslední kousek cesty přímo k vodopádům, najdete posezení, místo na grilování a opět pítko s pitnou vodou. S tím grilováním mi to přijde fakt vtipný. Zdá se mi, že je to nejoblíbenější činnost Švýcarů :) Grily a místa na grilování mají úplně všude. A v pátek kolem páté se mezi domy začne linout vůně kouře:)
Poslední kousek cesty k vodopádům vede tedy lesem. V době našeho výletu byl les plný medvědího česneku. Nikdo tam na něj s lopatkou nechodil jako u nás, takže to byly nekonečné koberce medvědího česneku.

JEZERO ZUGERSEE (ZUG)
Cestou na Mount Rigi jsme se byli podívat ve městě Zug u jezera. Kolem jezera jsou všude lavičky, stolky a posezení. Byl všední den, kolem poledne. Lavičky byly plné lidí z místních firem, kteří si sem chodí sníst oběd, prostě pohodička. A navíc s výhledem na Jungfrau (uprostřed ta vpravo).
Tak jsme si taky koupili jídlo a obsadili jednu lavičku, řeknu vám, asi bych si na to zvykla :)))

MOUNT RIGI
1797 metrů nad mořem
Na vrchol Rigi vede první evropská zubačka.
My jsme zvolili kombinaci lanovky z města Weggis do Rigi-Kaltbad, kde jsme přestoupili na zubačku do Rigi-Kulm.
Výhled z lanovky je boží. Vidíte z ní jezera Zugersee a Lucernské jezero a v dálce i zasněžené vrcholy čtyřtisícovek Eiger, Monch a Jungfrau.
Kdo by si chtěl dopřát tak trochu mastňáckej zážitek, může se ubytovat v hotelu Rigi Kaltbad a užít si termální venkovní bazén navržený architektem Mariou Bottym s úchvatným výhledem na hory! Rigi-Kaltbad Mineral Baths and Spa.

UZNACH
V Uznachu jsme měli základnu neboli ubytování u ségry. Malé městečko v kantonu St.Gallen leží v blízkosti Curyšského jezera. Nejkrásnější zážitek v Uznachu je místní kolonie čápů. Tři, čtyři hnízda na jednom domě? Žádný problém :).

Jezero CAUMASEE
Nádherné tyrkysové jezero uprostřed lesů, to je jezero Caumasee. Dostanete se k němu z městečka Flims po přibližně 1,5km dlouhé procházce lesem. Sjet k němu můžete i lanovkou, ale přijdete o všechny krásné pohledy lesem na jezero. A to by byla strašná škoda. Já jsem v životě modřejší vodu neviděla! Je to opravdu nádhera. Do jezera vyvěrá teplý termální pramen a v létě se v něm můžete koupat.
Po cestě k jezeru potkáte opět spoustu pítek s pitnou vodou.

RAPPERSWILL A TRH BACHLIHOF
Rapperswill leží na východním břehu curyšského jezera. Za prohlídku určitě stojí hrad ze 13.století. Z centra jsme šli procházkou na trh Bachlihof. Je to trh spojený s restaurací. V době naší návštěvy bylo zrovna období chřestu a tak nic jiného než chřest na trhu neměli a měli jsme trochu smůlu a hlavní stodola byla zavřená. Vrátili jsme se zpět do Raperswillu a dali si fakt dobrou pizzu v restauraci Dieci, která má zahrádku s výhledem na jezero.


V životě jsem nikde neviděla tak čisto jako ve Švýcarsku. Zameteno, všechno úhledně uklizené, bez grafitti čmáranců. U žádné chalupy nenajdete zaparkovaný vrak, pár rezavých sudů,  gumy z auta a změť dalšího bordelu přehozeného plachtou.
Taky se tam nekrade. Nejspíš vůbec, podle toho co jsem zažila.
Kdyby to tak bylo i tady u nás.
Krásný je, jak se tam každý o ten svůj domek a zahradu stará. Kolem každého domu je spousta květin. A vůbec všude to ve Švýcarsku hodně kvete. I ve městech mají každý kousek pěkně osázený květinami.

CESTOVÁNÍ SE PSEM
Švýcarsko není v EU, ale je součástí Schengenu a tak vám na cestu stačí i občanka. Co ale potřebuje pes?
Musí mít mezinárodní očkovací průkaz s platným očkováním proti vzteklině a čip.
U veterináře jsem se dozvěděla, že občas kontrolují i odčervení, tak jsem radši pro jistotu dala Brunďovi i odčervovací tabletu. Nakonec nás nestavěli vůbec, bylo tak strašný počasí, že celníci byli zalezlí v budkách a vůbec nekontrolovali. A to jsem čekala, že kvůli psovi v autě je pravděpodobnost kontroly větší.
Pokud krmíte psa syrovým masem a chcete si vzít mraženého s sebou, do Švýcarska můžete přivézt jen 1kg masa na osobu. Počítají se do toho i konzervy nebo třeba polévky.

SUVENÝRY
Co si přivézt ze Švýcarska kromě zážitků?
Určitě sýry!
Miluju Appenzeller a Gruyére. Ty jsou boží. Taky Tete de Moine neboli Mnichova hlava je boží sýr. Je to švýcarská specialita, ale potřebujete na něj speciální kráječ, který ze sýra vyrobí ozdobné růžičky (dá se i normálně nakrájet, ale nebude to úplně to pravý). Samozřejmě jsme si přivezli i sýr na sýrové fondue a raclette. A poslední objev je sýr Alp. Pozor, pokud nemáte rádi zrající sýry. Já je úplně miluju a Appenzeller, Gruyere, Tete de Moine i raclette jsou pěkný smraďoši :)

Čokoládu!
V obchodech je obrovský výběr a myslím, že snad ani nejde sáhnout vedle. Máme doma asi kilo mléčné čokolády Lindt (ano, nejen, že se k obědu spokojím s kebabem, ale ještě ke všemu mám nejradši mléčnou čokošku a ne tu kvalitní, hořkou :) A Toblerone! Mňam! :)

Bonbónky Ricola
Ve Švýcarsku je prodávají v takových pěkných plechových krabičkách, takže myslím, že je to hezký dárek.

Já už bych zas jela!!




Žádné komentáře :

Okomentovat