22 prosince 2018

VÁNOČNÍ ZELŇAČKA


Vánoční zelňačku dělám jen o Vánocích, je plná chutí a samých dobrých věcí. Možná se Vám tedy teď recept bude hodit. Třeba si ji uvaříte ještě před Vánocemi :)

O Vánocích jsou večer často různá posezení se spoustou jídla, takže není špatné, dát si k obědu "jen" polévku.

U ocásku neuvádím velikost, stejně je na něm vždycky víc masa než budete potřebovat a zbytek obraného masa se skvěle hodí na šunkofleky nebo francouzské brambory. A pokud nemáte v plánu maso spotřebovat hned, stačí dát do mrazáku a jak se bude hodit:)

ZELÍ
Zelí je dobré předem ochutnat. My máme domácí a je úplně dokonalé tak jak je. Ale vím,že některé kupované zelí je dost kyselé. Pokud je zelí kyselé, je lepší ho propláchnout vodou. Pokud i tak bude polévka kyselejší, můžete ji nakonec doladit trochou cukru. 


Ingredience:

Na uzený vývar:
1 uzený ocásek
2 mrkve 
1 cibule
3 nové koření 
5 pepřů
1 bobkový list
sůl
--------------------
400 g masa 
Olej nebo sádlo
1 cibule 
1 plná lžíce hladké mouky
2,5 l uzeného vývaru
600 g kysaného zelí 
2 velké hrsti sušených lesních hub 
3 plnější lžíce mleté červené papriky
12 sušených švestek 
sůl, pepř
400 g brambor

Postup:
  • Nejdříve si uvařte uzený ocásek a zároveň vývar. Maso vložte do velkého hrnce, zalijte vodou, přidejte lžíci soli, zeleninu a koření a přiveďte k varu. Vařte do změknutí, což by mělo být za hodinu. Měkké maso z vývaru vyndejte a vývar přeceďte.
  • Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou. Pokrájejte na kostičky cibuli a na trošce sádla nebo oleje opečte do zlatova. Přidejte lžíci hladké mouky a krátce osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte pokrájené kysané zelí, papriku, slité houby (bez vody). Vše přiveďte k varu a vařte do změknutí zelí, přibližně hodinu. Přibližně po půl hodině přidejte do polévky sušené, na půlky pokrájené švestky.  
  • Maso z ocásku oberte, odvažte si 400 g a zbytek odložte do lednice nebo do mrazáku. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte zvlášť vařit do lehce osolené vody (v kyselé polévce by se brambory neuvařily). Hotové brambory slijte a společně s masem vložte do polévky. Nechte ještě 5-10 minut všechno společně prohřát. Nakonec podle potřeby osolte, opepřete nebo dochuťte cukrem. 
  • Podle chuti můžete přidat i kysanou smetanu, ale my jí do zelnačky nedáváme a jíme jí jen tak.

Žádné komentáře :

Okomentovat