![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjS1_GU_syV2JTBx-_xP84QQjhnXzZx43WpWCVXLVng4mtfdDBdiubG72yTYAIZ0EVyxFjtFHF0SVL_JlU6jVuGnS-pDmtetU-mre3f63bhRbvghnfcpQvrLy2myYAkKHTNJtREr7EpC1fk/s640/20181221_210547.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-0_0lAvzKShOS2HC81CoAcDJOoXkK1jJ9u2WZrySpNMXN-4bg00I7yWvVwUxpmLpikXZyVW8p0rr3VX2VcJALFyO9dM6vBNzHGWpl7v4X127nj1I9oKav9-8V4EmPql1vVmnlg4a2MQxP/s1600/heart_19201_sm+pidi.gif)
Vánoční zelňačku dělám jen o Vánocích, je plná chutí a samých dobrých věcí. Možná se Vám tedy teď recept bude hodit. Třeba si ji uvaříte ještě před Vánocemi :)
O Vánocích jsou večer často různá posezení se spoustou jídla, takže není špatné, dát si k obědu "jen" polévku.
U ocásku neuvádím velikost, stejně je na něm vždycky víc masa než budete potřebovat a zbytek obraného masa se skvěle hodí na šunkofleky nebo francouzské brambory. A pokud nemáte v plánu maso spotřebovat hned, stačí dát do mrazáku a jak se bude hodit:)
ZELÍ
Zelí je dobré předem ochutnat. My máme domácí a je úplně dokonalé tak jak je. Ale vím,že některé kupované zelí je dost kyselé. Pokud je zelí kyselé, je lepší ho propláchnout vodou. Pokud i tak bude polévka kyselejší, můžete ji nakonec doladit trochou cukru.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjvJrQpudARZoHW8SdcZjFfvXnTZI0SzzzuJ1-5fkCiAqWGKakcBOjeY2EloxfA9wfMdAYLYz-UgDqFyf0rlqflL2vl3WDhf8AtIQbCxXA047aBREIlfy48amO4jkxJFQBxBZVHnGs46RnR/s640/20181221_210737.jpg)
Ingredience:
Na uzený vývar:
1 uzený ocásek
2 mrkve
1 cibule
3 nové koření
5 pepřů
1 bobkový list
sůl
--------------------
400 g masa
Olej nebo sádlo
1 cibule
1 plná lžíce hladké mouky
2,5 l uzeného vývaru
600 g kysaného zelí
2 velké hrsti sušených lesních hub
3 plnější lžíce mleté červené papriky
12 sušených švestek
sůl, pepř
400 g brambor
Postup:
- Nejdříve si uvařte uzený ocásek a zároveň vývar. Maso vložte do velkého hrnce, zalijte vodou, přidejte lžíci soli, zeleninu a koření a přiveďte k varu. Vařte do změknutí, což by mělo být za hodinu. Měkké maso z vývaru vyndejte a vývar přeceďte.
- Sušené houby dejte do misky a zalijte horkou vodou. Pokrájejte na kostičky cibuli a na trošce sádla nebo oleje opečte do zlatova. Přidejte lžíci hladké mouky a krátce osmahněte. Zalijte vývarem, přidejte pokrájené kysané zelí, papriku, slité houby (bez vody). Vše přiveďte k varu a vařte do změknutí zelí, přibližně hodinu. Přibližně po půl hodině přidejte do polévky sušené, na půlky pokrájené švestky.
- Maso z ocásku oberte, odvažte si 400 g a zbytek odložte do lednice nebo do mrazáku. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Dejte zvlášť vařit do lehce osolené vody (v kyselé polévce by se brambory neuvařily). Hotové brambory slijte a společně s masem vložte do polévky. Nechte ještě 5-10 minut všechno společně prohřát. Nakonec podle potřeby osolte, opepřete nebo dochuťte cukrem.
- Podle chuti můžete přidat i kysanou smetanu, ale my jí do zelnačky nedáváme a jíme jí jen tak.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgsTUEbOrZVSfgBXjGF6HUq41P3bK8vHO3oYcpsN0cwaAj2SV-IpK8fcuDL-F5DO1kGANAIF1fDj6fkXiQXYGO2HSuHEqVUFPQFGLba6YRgUiV9msG8ktmuK-GTz9uBEy56yxeB8VVFkUBw/s640/20181221_210649.jpg)
Žádné komentáře :
Okomentovat