23 března 2018

HOVĚZÍ JAZYK S KŘENOVOU OMÁČKOU


Celý týden vaříme lehčí jídla, buď úplně bez masa nebo jenom s malým kouskem masa. Potom, když jedem na chalupu, tak naopak často vařím nebo peču maso. A Zdenda už si jenom přeje, na co má chuť:) Třeba uzený jazyk s křenovou omáčkou je na chalupu super. Když roztopíte kachlová kamna, stačí už jenom postavit na plotnu hrnec a maso se může pěkně pomaličku táhnout, až se úplně rozplývá na jazyku :)

Ingredience:
6 porcí

hovězí uzený jazyk
2 mrkve
1 cibule
kus celeru
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
5 kuliček pepře
1,5 lžíce soli

pokud máte, tak super je přidat i snítku libečku, ale klidně i jinou zeleninu, pórek...atd..

Jazyk zalijte vodou, osolte, přidejte koření a zeleninu a vařte na mírném ohni minimálně 3 hodiny.

na křenovou omáčku:

1 velká cibule
100 g másla
3 lžíce hladké mouky
500 - 650 ml hovězího vývaru (vývaru z jazyka)
125 ml smetany ke šlehání
6 vrchovatých lžic strouhaného křenu (na jemnější omáčku stačí 3-4 lžíce)
pepř

Postup:

  •  Na másle zpěňte cibuli a nechte zesklovatět (ne do hněda!!!). Přidejte mouku a umíchejte světlou jíšku. Postupně přilívejte vývar a metličkou promíchávejte. Nechte 20 minut povařit, občas omáčku promíchejte.
  • Ke konci přidejte polovinu křenu a ještě 2 minuty povařte. Omáčku opepřete a případně osolte (já používám solený vývar z jazyka, takže už vůbec nesolím).
  • Propasírujte, přilijte smetanu a i druhou polovinu jemně strouhaného křenu, který už vůbec nevařte.

Podávejte s karlovarským knedlíkem :)


2 komentáře :

  1. Hezký v celku jednouchý receptík, ale příště bych tam Pavli přidala možná nějaké bylinky aby to bylo něčím víc jedinečný :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do omáčky? Do vývaru dávám libeček a z vývaru je omáčka:-) Možná by to šlo, ale zase aby se moc nepřebila chuť křenu🤔. P.

      Vymazat