24 října 2023

MRKVOVÉ ROHLÍČKY S POVIDLY


Letos jsem dělala povidla z jedenácti kil švestek. Domácí povidla jsou na pečení nejlepší. Nejsou zahušťovaná a tak se na koláčích a v buchtách neroztékají a ani z nich nevytékají. Hned jsem z nich napekla tyhle mrkvové rohlíčky, protože na zahradě mám ještě spoustu mrkve. 

Recept je náš poděděný domácí. Co jsem tak porovnávala s ostatními recepty, které můžete najít na internetu tak v našem těstě není cukr. Není to chyba, mrkev těsto trošku osladí a povidla jsou také sladká. Rohlíčky vždycky nakonec pocukruju, sladké jsou pak akorát.

Hladkou pšeničnou mouku můžete vyměnit na hladkou špaldovou mouku.

Kdo by měl chuť na rohlíčky ořechové, může zkusit tyhle podle mojí babičky.


Ingredience:

32 rohlíčků

Těsto:

180 g mrkve

150 g studeného másla

300 g hladké mouky

kůra z půlky citrónu

50 g bílého jogurtu


+ povidla na plnění, přibližně 200 g

+vejce na potření a cukr moučka na pocukrování


Postup:

  • Mrkev oškrabejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  • K nastrouhané mrkvi přidejte studené máslo nakrájené na kostičky, mouku, citrónovou kůru a bílý jogurt. Vypracujte těsto, zabalte ho do potravinové folie a nechte aspoň 4 hodiny odpočinout v lednici. Těsto se po vypracování může zdát řídké, ale po pár hodinách v lednici ztuhne a při válení se těsto stejně musí podsypávat moukou. Přidáním velkého množství mouky by rohlíčky nebyly tak křehké.
  • Těsto rozdělte na 4 díly, z každého udělejte kuličku a na pomoučněné ploše rozválejte na placku vysokou asi 2 mm.
  • Každou placku rozdělte na 8 dílů. Na širší stranu dejte trochu povidel (asi tak zarovnanou lžičku). Okraje (růžky trojúhelníku na širší straně) lehce ohrňte přes povidla, aby nelezla ven a z této širší strany zarolujte rohlíček. Fotopostup kdyžtak TADY.
  • Hotové rohlíčky potřete rozšlehaným vejcem a pečte dozlatova na 180°C asi 20 minut.
  • Pečené rohlíčky pocukrujte moučkovým cukrem.





Žádné komentáře :

Okomentovat