27 března 2023

ŠPALDOVÝ VELIKONOČNÍ MAZANEC


Ingredience:

230g hladké špaldové mouky Probio
100g polohrubé špaldové mouky Probio
1/2 kostky droždí (21g)
115ml vlažného mléka
70g cukru
špetka mleté vanilky (nebo lžička extraktu)
70g změklého másla
3g soli
kůra z 1 citronu
1 vejce
30g hrozinek (přes noc namočených do rumu)
35g plátků mandlí Probio
+ na mandlové lupínky na ozdobu

+vajíčko na potření


Postup:

  • Nejdřív zaděláme omládek: v míse smícháme polohrubou a hladkou špaldovou mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3mléka a rozdrobíme droždí.
  • Ze stran pomalu vmícháváme mouku, až vznikne řídké těstíčko.
  • Povrch posypeme trochou hladké mouky a necháme v teple 30 minut vzejít.
  • Přidáme všechny ostatní ingredience (cukr, máslo, sůl, vanilku, citronovou kůru a vejce), dolijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto.
  • Nakonec vmícháme hrozinky a mandle.
  • Těsto necháme 30 minut odpočinout.
  • Z těsta vytvarujeme bochánek a necháme v teple hodinu kynout.
  • Vykynutý bochánek potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlovými lupínky. Na fotce je bochánek ještě posypaný bílým mákem.
  • Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 40-50 minut.
 Barvené vajíčko můžete do bochánku vmáčknout hned po vykynutí těsta a péct společně. V tom případě nezapomeňte vajíčko naolejovat, ať se k těstu nepřilepí. Já ale dělám jiný postup. Z toho důvodu, že při pečení může vajíčko sjet do strany, ale hlavně proto, že pod vajíčkem se těsto dlouho peče. Takže upeču bochánek a po vychladnutí jednoduše malým nožem vyříznu důlek do těsta, tak akorát na vajíčko. A nemusíte se bát, že se při pečení něco nepovede:)

Přírodní barvení vajíček:
Zdá se mi to teď pro spoustu lidí jako velký objev, že se vajíčka barví i něčím jiným než barvami na vajíčka v pytlíčku :)
Přitom u nás doma se klasické OVO barvy nikdy nepoužívaly. Nic proti nim nemám, ale od mala jsem zvyklá barvit vajíčka cibulí. Vždycky jsem hledala ty nejstřapatější lístky aby na vajíčkách krásně vynikly. A tak jsem ani nikdy nezkoušela vajíčka nabarvit jinak.
Přírodních možností jak vajíčka obarvit je totiž docela dost. Teď vám ukážu ty nejhezčí.

Při barvení vajíček nic přesně neodměřuju, řídím se tím, že čím chci sytější barvu, tím víc dám barvící ingredience. Ale pro představu jsem použila:

1/2 malé hlávky červeného zelí + 1,5 l vody + 1 lžíce octa
3 plné hrsti slupek z cibule + 1,5 l vody + 1 lžíce octa

Ano, cibulové slupky a červené zelí jsou ty nejlepší barvy na vajíčka. Zatímco cibulové slupky na vajíčko začnou krásně chytat už při vaření, zelí začne sytě chytat až při chladnutí. Takže pokud po uvaření barva vajíčka není nic moc, nezoufejte, nechte vajíčka v nálevu a počkejte přes noc, krásně se obarví.
Cibulové slupky jsou krásná klasika. A zelí? To udělá úžasně modrou barvu.

Moje tipy:
  • Pokud barvíte vajíčka jen cibulí, můžete úplně klidně použít hnědá vajíčka.
  • Pokud chcete vajíčka barvit zelím, barva bude hezčí na bílých vajíčkách.
  • Bílá vajíčka jsou křehčí než hnědá, proto pozor při utahování silonky. I při vaření prasknou častěji než hnědá.
  • Slupky ze žluté cibule obarví vajíčko do hněda. Slupky z červené cibule do hnědo - červena. Můžete je i namíchat.
  • Nespěchejte a vajíčka nechte ve vodě vychladnout a klidně i déle, až do druhého dne. Budou mít krásně sytou barvu.
  • Kromě sedmikrásek, fialek a různých lístků vypadá na vajíčkách nejlépe co? Různý drobný plevel :)
  • Kromě kvítků můžete vystříhat různé tvary z papíru a pomocí silonky je na vajíčko přidělat úplně stejně.
  • Dobře vypadá i vajíčko, které obalíte prubanem (pružný obvaz, běžně koupíte v lékárně) a poté obarvíte.
  • Pro zvýraznění barvy je dobré vajíčko nakonec potřít kouskem másla.
  • Pokud nemáte nasyslené cibulové slupky (já syslím tak 2 měsíce před Velikonocemi), není nic jednoduššího než zajít do zeleniny. V bedně s cibulí je většinou volných slupek dostatek :)
ODKAZ na celý článek o přírodním barvení vajec je TADY 









Žádné komentáře :

Okomentovat